Корисність цієї крупи складно переоцінити - про неї знає кожна господиня. У гречці є вітаміни і мікроелементи, необхідні організму людини для нормальної роботи. Вона може подаватися як гарнір або як самостійна страва.

Гречка з куркою, запечена у вершках

Інгредієнти:
Крупа гречана - 500 г.
Вершки (10%) - 200 мл
Сіль (за смаком)
Паприка солодка (за смаком)
Стегно куряче - 2 шт
Сир твердий - 100 г
Шампіньйони - 200 г
Цибуля - 1 шт
Олія (для смаження)
Приготування:
Відваріть гречку. Гриби промийте і наріжте невеликими пластинами. Обсмажте на олії з додаванням цибулі
Змішайте гречку з грибами
Перекладіть у форму для запікання
Курячі стегенця промити, обсушити паперовим рушником і натріть сіллю і солодкою паприкою
Стегенця "підтопили" в гречці
Залийте вершками і засипте зверху тертим сиром.
Запікайте в гарячій духовці до рум'яної скоринки.
Гречка з м'ясним фаршем, цибулею, морквою і томатами

Інгредієнти:
Гречана крупа - 400 г
М'ясний фарш - 0.6 кг
Томати - 3 шт
Цибулю - 3 шт
Морква - 1 шт
Олія - 0.5 ст
Чорний мелений перець - за смаком
Червоний мелений перець - за смаком
Мелена паприка, лавровий лист, сіль - за смаком
Приготування:
Очищену цибулю дрібно ріжемо. Відправляємо в розігріту олію. Пасеруємо до золотистого кольору.
Додаємо до цибулі фарш. Тим часом обшпарюємо помідори окропом і знімаємо з них шкірку.
Нарізаємо невеликими кубиками. Ставимо каструльку з водою для гречки на вогонь.
У киплячу воду додаємо сіль, лавровий лист і гречку. Після закипання зменшуємо вогонь до середнього, закриваємо кришкою і варимо до готовності.
Ріжемо моркву. Так само відправляємо її до цибулі з фаршем. Все перемішуємо.
Обсмажуємо до готової рум'яності фаршу. Потім додаємо помідори, сіль, чорний і червоний перець, мелену паприку.
Тушкуємо все на середньому вогні 5 хвилин при закритій кришці, щоб томати дали сік, потім ще стільки ж без кришки, щоб соус загус.
Додаємо до гречки фарш і перемішуємо. Подавати страву гарячою.
Гречка по-східному

Інгредієнти:
гречка - 1 чашка
печериці - 7 шт. великих
цибуля - 1 шт.
часник- 1 зубчик
перець чилі - 1/2 шт.
соєвий соус - 3 ст. л.
олії - 1 ст. л.
сік лимону - 2 ч. л
насіння кардамону - 1/2 ч. л.
кілька листочків свіжої м'яти,
сіль - за смаком
Приготування:
Гречку залити двома чашками води, накрити кришкою і поставити на сильний вогонь.
Дрібно нарізати цибулю. Коли вода закипить, додати невелику дрібку солі.
Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити гречку до готовності. Печериці вимити, почистити і нарізати пластинками.
У розігріту сковорідку влити олію, додати насіння кардамону, дрібно нарізані часник і перець чилі, цибуля, печериці, сік лимона, соєвий соус.
Усе обсмажити на невеликому вогні 3 хвилин. Додати гречку, перемішати і прикрасити листками м'яти.
Коментарі