




"У переддень Великого посту вирішила своїх домашніх потішити чимось смачненьким. Приготувала родинну традиційну страву — картоплю, фаршировану м'ясним фаршем. Навіть однорічний онук дві картоплинки з'їв", - розповідає Ольга Петрівець зі Львова.
Господиня взяла десять картоплин. Більше не могла, бо не вмістилися б у каструлю.
"Бажано брати картоплю великого розміру, щоб м'яса побільше в неї засунути", - радить Петрівець.
Картоплю чистить ножиком або спеціальним різаком, робить у ній дірки. Картопляні залишки не викидає, кладе їх на дно каструлі. Тоді начиняє дірки фаршем. Фарш готує як на котлети. Його треба 250-300 грам. Робить мішаний — свинину перемелює з телятиною. Додає розмочену у теплій воді булочку, зубчик часнику, цибулину, перець, сіль, вбиває куряче яйце. Потім кладе картоплю у кастрюлю одна біля одної. Дірками догори. Зверху можна ставити другий шар.
Смажить порізану на кружальця цибулю до золотистого кольору і розкидує по картоплі. На дно кастрюлі ллє 200-300 грам води. Солить картоплю, посипає перцем, кладе лавровий лист. Окремо готує підливку до фаршированої картоплі. Пересмажує сметану. Можна, з двома зубцями часнику. Цим заливає картоплю.
"Дехто з моїх знайомих до такої підливки додає ложку-дві томатної пасти. Мені смачніше без неї", - каже жінка.
Закриває каструлю кришкою і ставить в духовку, де вона вариться на маленькому вогні до готовності. Згодом картоплю найкраще розігрівати у мікрохвильовій печі. Про соус, що залишився на дні каструлі не варто забувати. З ним смачніше. Готову картоплю перед подачею на стіл посипає кропом. Улітку — свіжим, взимку — замороженим.
Коментарі