Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2009 19:01

Кабачки фарширують омлетом із рисом

"Як вийшла на пенсію, то кабачки для мене влітку — і риба, і гриби, і м"ясо, — розповідає киянка Лариса Онищенко, 66 років. На столичній площі Шевченка жінка продає молоду городину з дачі. — Смак їх у стравах майже щоразу різний, тому й не набридають".

Каже, холодні в яєчному клярі за смаком нагадують рибу, смажені з цибулевими стрілками і залиті збитими яйцями — гриби. Із приправами, горіхами і часником — м"ясо.

— Онука на канікулах чи не щодня просить кабачкові оладки, — веде далі Лариса Ігорівна. — А для нас із дідом такі оладки — то горе. Бо їси зі сметаною їх і міри не знаєш, потім із повним животом лежиш і ойкаєш.

Для овочевих оладок Онищенко тре на найдрібнішу тертку молоді кабачки, з яких попередньо вирізає м"яку середину. Зауважує: що краще перемелені овочі, то ніжнішою вийде страва.

— У доньки є кухонний комбайн. Вона у ньому кабачки перемелює — оладки  пухкіші виходять. Також у комбайн додає два-три яйця, кілька ложок олії та кефіру або сметани, солить.

Каже, останніми кидає небагато борошна і гашену оцтом соду. Тісто виходить рідким. Аби надто не розтікалося, смажить на розігрітій пательні.

— Таким чином готую і кабачкові млинці. Тільки борошна кладу менше і ще столову ложку крохмалю додаю, щоб купи трималися.

Лариса Ігорівна пропонує спробувати смугасті кабачки — біло-зелені.

У кабачкові млинці борошна кладу менше

— Готуйте їх як і звичайні — білі чи зелені. А смак буде інший. Не скажу який — спробуйте, може, більше сподобається.

— Да, гарна страва з полосатиків вийде, — долучається до розмови киянин Павло, 40 років. У руках у нього затертий чорний пакет. — Холостяк, сам готую — то знаю, що кажу.

Чоловік пропонує приготувати холостяцьку страву "Кабаки за 20 хвилин". На ринку вибирає найменші молоді кабачки.

— Щоб не чистити і не вичищати, — пояснює.

Помиті кабачки Павло ріже кружальцями чи вздовж смужками у сантиметр завтовшки. Шматочки складає у поліетиленовий пакет, солить, перчить і посипає будь-якими спеціями, вливає кілька столових ложок олії.

— Це мій кулінарний секрет, але я поділюся ним, — бере обома руками свій чорний пакет, затискає в ньому верх і ніби трясе його. — Так трясу кружечки кабачків у пакеті, щоб вони рівномірно просолилися і на всі потрапили спеції.

За 2–3 хв. висипає кабачки на змащене розігріте деко і ставить у гарячу духовку. Тим часом готує соус зі сметани чи майонезу, тертого сиру, вичавленого часнику і кропу.

— За 10 хвилин кабачки заливаю соусом і ставлю ще на 10 хвилин. Інколи додаю ще й цибулю.

Улюблена літня страва киянки Євгенії Єршової — фаршировані кабачки. Фарш готує двох видів — м"ясний та яєчно-рисовий.

— Кабачки фарширую готовою начинкою, — пояснює Єршова. — М"ясний не жирний фарш, зі свинини і телятини, підсмажую з цибулею і часником, щоб аж підсох.

Для яєчно-рисової начинки Євгенія змішує підсмажену цибулю з вареним рисом, заливає омлетом і смажить до готовності.

— У молодих кабачків обрізаю "попки". Потім кожен розрізаю на кілька частин сантиметрів по 5 заввишки. Чайною ложкою виймаю м"якоть. Але обережно, щоб не дошкребтися до дна. Виходять кабачкові чарочки чи бочечки, які наповнюю фаршем.

Зверху фаршировані кабачки Єршова посипає тертим сиром чи поливає майонезом, складає на деко і ставить у розігріту духовку. За півгодини страва готова. Смакує гарячою і холодною.

Додає, що кабачкові можна надати будь-якої форми. Якщо кабачок розрізати вздовж і вибрати серцевину, будуть човники. Порізати кружальцями у сантиметр, вийняти середину — будуть овочеві бублики.

Макарони смакують із кабачковим кремом

Вінничанка Олена Марчук, 62 роки, готує макарони з кабачковим кремом.

— Це італійський рецепт. Мені донька підкинула. Вона восьмий рік в Неаполі живе, — каже жінка. — А її чоловік Лучано навчив. Зять у мене гурман і сам смачно куховарить.

Олена Василівна розігріває на сковороді оливкову олію і на маленькому вогні протягом хвилини-двох підсмажує подрібнену середню цибулину.

— Можна будь-яку іншу брати, але краще оливкова або кукурудзяна. Тоді смак пікантніший.

До цибулі Олена Марчук додає порізані невеликими кубиками півкілограма кабачків і тушкує 20–25 хв. Тим часом ставить воду на макарони. Ліпше брати тонкі довгі спагеті.

— Тушковані кабачки я збиваю міксером. Додаю сире яйце, 100 грамів сметани і столову ложку тертого сиру — краще пармезану. Перчу і ще раз проганяю міксером.

Відварені макарони жінка змішує з кабачковою пастою, притрушує зеленню і подає на стіл. На порцію іде 250–300 г.

Інна ЧЕРВІНЧУК

Зараз ви читаєте новину «Кабачки фарширують омлетом із рисом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути