
"Робити домашнє морозиво почала тому, що не довіряю магазинному, - розповідає 28-річна вінничанка Людмила Черниш. - Хто знає, що туди домішують? А моє морозиво діти просто уплітають. Один друг, який працює в ресторані, каже, що навіть у них не таке смачне. І робиться швидко. По часу те саме, що в магазин збігати туди і назад. Єдине, потрібно почекати поки буде застигати".
"Склянку молока, 250 грамів, доводжу до кипіння. Беру чотири жовтки, а якщо маленькі, то п'ять. Перетираю з 80-ти грамами цукру. Це трошки менше, ніж півстакана. Жовтки мають посвітліти. Тоді вливаю суміш в охолоджене молоко. Додаю кілька крапель екстракту ванілі. Цукром чи ваніліном у пачках не користуюсь. Він, зазвичай, ніякий. Якщо хтось не хоче брати ароматизатор, то паличку ванілі можна скип'ятити разом з молоком. Тільки після того як закипіло, дати настоятися півгодини. Потім витягнути".
Ставить каструлю з молочно-яєчною сумішшю і повільно помішує, поки не починає густішати. Радить не брати емальовані каструлі, бо підгорить.
Варю як звичайний заварний крем, помішуючи дерев'яною ложкою. Як починає підходити, легко-легко закипати, відставляю каструлю і даю охолодитися. До кипіння доводити не можна. Тоді яйця згорнуться. Хоча, і це не смертельно. Їх потім можна розбити у блендері.
Окремо в мисці збиває 250 грамів вершків.
"Якщо брати магазинні, то не менше 30% жирності. Я використовую домашні. Але з ними потрібно поводитись дуже обережно, щоб не перетворились у масло. Я брала домашні вершки і підливала в них 50 мл молока. Можна їх збивати блендером. Але зараз жарко і я користуюсь вінчиком".
Додає вершки в крем. Перемішує. Ставить в холодильник.
"Кожні дві години морозиво перемішую виделкою. Для того, щоб розбити кристалики льоду. Загалом, щоб морозиво повністю застигло, потрібно 6 годин. Перед тим як їсти, дістаю його з морозилки, щоб хвилин сім-десять підтануло. Тоді його можна накладати у креманки ложкою".
Радить посипати морозиво тертим шоколадам або подрібненими горіхами. До нього підходить фруктовий та карамельний соус.
Коментарі