пʼятниця, 14 травня 2021 10:11

Десерт зі згущеного молока назвали на честь генерала

14 травня 1853 року в США запатентували згущене молоко. Це концентрований молочний продукт, отриманий зі свіжого молока і вершків шляхом згущення та консервування його цукром або стерилізацією.

Автор: vista.com.ua
  Загущувати молоко почали в Персії
Загущувати молоко почали в Персії

Загущувати молоко за допомогою цукру вперше почали в Персії, де отриманий продукт називали шарушакар. На його основі за часів Арабського Халіфату створили десерт мухалебі. Легенда свідчить, що мухалебі потрапив в арабську кухню наприкінці VII ст. завдяки перському кухареві, який подав його генералу на ім'я Аль-Мухаллаб ібн Абі Суфра. Йому так сподобалося блюдо, що він назвав його на честь себе.

Автор: smachno.ua
  Десерт мухалебі назвали на честь перського генерала
Десерт мухалебі назвали на честь перського генерала

Поступово рецепт згущеного молока поширився на схід - до Філіппін. За ним виготовляли солодощі дульче гатас. З Філіппін технології виготовлення згущеного молока потрапили в Європу.

Рецепт загущення молока для отримання консервів запропонував 1810 року француз Ніколя Аппер. Паризький кондитер виявив, що якщо прокип'ятити банку з соком, її вміст довго не псується. Після тривалих досліджень стало зрозуміло, що молоко найкраще зберігати в запаяних бляшанках, які не лопаються при кип'ятінні у водяній бані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кекси наче букети: кондитер навчає робити вражаючі десерти

1858 року американський підприємець Гейл Борден побудував перший завод з виробництва згущеного молока в США. 1866-го виробництво згущеного молока розпочали в Європі.

У СРСР промислове виробництво молочних консервів почалося 1932 року. Згущівка стала улюбленими ласощами на фронті і в тилу під час Другої світової війни. У 1950-х заводи з її виготовлення почали будувати в усіх місцевостях, де заготовляли велику кількість молока.

Більшість українців під час травневих вихідних намагаються виїхати на природу, аби насмажити шашлику та відпочити. Така традиція відносно молода - з'явилася завдяки Радянському Союзу. До цього на пікнік виїжджала аристократія, але про смаження м'яса на вогні й мови не було. Еліта пила лиш чай.

Зараз ви читаєте новину «Десерт зі згущеного молока назвали на честь генерала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути