14 травня 1853 року в США запатентували згущене молоко. Це концентрований молочний продукт, отриманий зі свіжого молока і вершків шляхом згущення та консервування його цукром або стерилізацією.
Загущувати молоко за допомогою цукру вперше почали в Персії, де отриманий продукт називали шарушакар. На його основі за часів Арабського Халіфату створили десерт мухалебі. Легенда свідчить, що мухалебі потрапив в арабську кухню наприкінці VII ст. завдяки перському кухареві, який подав його генералу на ім'я Аль-Мухаллаб ібн Абі Суфра. Йому так сподобалося блюдо, що він назвав його на честь себе.
Поступово рецепт згущеного молока поширився на схід - до Філіппін. За ним виготовляли солодощі дульче гатас. З Філіппін технології виготовлення згущеного молока потрапили в Європу.
Рецепт загущення молока для отримання консервів запропонував 1810 року француз Ніколя Аппер. Паризький кондитер виявив, що якщо прокип'ятити банку з соком, її вміст довго не псується. Після тривалих досліджень стало зрозуміло, що молоко найкраще зберігати в запаяних бляшанках, які не лопаються при кип'ятінні у водяній бані.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кекси наче букети: кондитер навчає робити вражаючі десерти
1858 року американський підприємець Гейл Борден побудував перший завод з виробництва згущеного молока в США. 1866-го виробництво згущеного молока розпочали в Європі.
У СРСР промислове виробництво молочних консервів почалося 1932 року. Згущівка стала улюбленими ласощами на фронті і в тилу під час Другої світової війни. У 1950-х заводи з її виготовлення почали будувати в усіх місцевостях, де заготовляли велику кількість молока.
Більшість українців під час травневих вихідних намагаються виїхати на природу, аби насмажити шашлику та відпочити. Така традиція відносно молода - з'явилася завдяки Радянському Союзу. До цього на пікнік виїжджала аристократія, але про смаження м'яса на вогні й мови не було. Еліта пила лиш чай.
Коментарі