понеділок, 22 квітня 2024 14:10

Де на кухні найбільше бактерій та як від них уберегтися ‒ кілька порад

Де на кухні найбільше бактерій та як від них уберегтися ‒ кілька порад
Небезпечні місця, де чимало бактерій, є на кожній кухні. Фото: konkurent.ua

Неймовірна кількість бактерій накопичується не лише на сидінні унітаза.

Небезпечні місця є на кожній кухні. Поради ‒ що робити для знезараження цих місць зібрала Gazeta.ua.

Багато бактерій збирається на губках та серветках для миття посуду. Дослідження показали, що приблизно в 10% губок та серветок виявляють небезпечні бактерії сальмонели. Після миття губки та серветки залишалися мокрими, що сприяє активному розмноженню бактерій. Тому кишкова паличка та інші подібні мікроорганізми найчастіше зустрічаються в будинку саме на кухонних губках і серветках.

Їх потрібно змінювати не рідше одного разу на тиждень. Можна також робити дезінфекцію. Для цього губку поміщають в ємність з водою та ставлять у мікрохвильову піч, увімкнену на повну потужність. Протягом п'яти хвилин всі небезпечні бактерії будуть знешкоджені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися неприємного запаху риби на кухні: прості способи

Кухонна раковина ‒ також небезпечне місце. Там кишкової палички може бути більше, ніж на сидінні унітаза. Цій бактерії комфортно в раковині через постійну вологість. Харчується кишкова паличка залишками їжі, які знаходяться у раковині та на брудних тарілках.

Потрібно регулярно дезінфікувати раковину за допомогою спеціальних засобів. З деякими бактеріями гарно справляються оцет і лимонний сік.

Обробна дошка також збирає чимало бактерій. Так, від сирого м'яса на ній залишається у 200 разів більше фекальних бактерій, ніж на сидінні унітаза. Сира яловичина та м'ясо птиці залишають після себе сальмонелу та інші мікроби, які викликають небезпечні захворювання.

Потрібно використовувати окремі дошки для м'яса й овочів, щоб уникнути зараження. Дошки чистять за допомогою спеціального очисника. Важливо пам'ятати, що пластикові дошки легше чистити від небезпечних забруднень, а деякі дерев'яні самі по собі мають природний антибактеріальний захист.

Нижня полиця холодильника також ‒ місце скупчення бактерій. Туди стікає конденсат та волога з усіх верхніх полиць. Її потрібно раз на два-три тижні протирати спеціальним дезінфікуючим засобом для кухні. Щоб уникнути зараження, розморожувати продукти потрібно аж унизу. При цьому необхідно ставити інші продукти набагато вище.

Стільниці ‒ одне з найбільш небезпечних місць. Вони знаходяться біля раковини, і багато хто протирає їх вологими губками і серветками, зараженими кишковою паличкою та іншими бактеріями. Тому стільниці потрібно регулярно дезінфікувати спеціальним засобом і витирати насухо одноразовими паперовими рушниками.

Якщо раковиною та унітазом не користуються, наприклад, коли господарі надовго виїжджають з дому, там може з'явитися неприємний запах. Позбутися його потім вкрай важко. Доводиться навіть викликати сантехніка. Про досить простий спосіб, як цього не допустити, пише Gazeta.ua.

Брудні ручки на газовій плиті й жирний наліт ‒ проблеми, яких не вдається уникнути на жодній кухні. Проте їх легко виправити, якщо знати кілька простих методів. Найлегші способи зробити ручки плити чистими зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Де на кухні найбільше бактерій та як від них уберегтися ‒ кілька порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути