Тернополянка Олександра Кузьмук, 42 роки, готує у липні желе із порічок. За власним рецептом додає до варення і чорну смородину. Каже, це надає желе особливого смаку і аромату.
"Усі знають, шо у смородині вітаміну С у сорок разів більше,ніж у лимоні. Але варення зі смородини мої діти їдять неохоче. Не люблять його, скільки би я не переконувала, шо корисне. Тому пішла хитрість – до улюбленого желе із порічок почала додавати смородину. Такий мармелад і смачніший, і корисніший у рази", - стверджує господиня.
Для приготування желе жінка бере 2 літри порічок і 1 літр смородини. Ягоди обриває від черенків та добре миє.
Тоді перетирає з допомогою блендера на однорідну масу. До суміші додає цукру у розрахунку 1 до 2 – цукру має бути удвічі більше, ніж ягідної маси.
"Вимірювати співвідношення треба не кілограмами, а об'ємом. На кожен літр ягідного пюре додаю 2 літри цукру. Доводжу до кипіння і відразу розливаю у стерильні півлітрові банки. Накривати гаряче желе кришками не можна – бо утвориться конденсат і взимку воно може запліснявіти. Тому залишаю мармелад відкритим на усю ніч. А вже зранку накриваю сухими капроновими кришками або пергаментним папером, обмотавши по обідку ниткою", - розповіла вона.
Банки із желе жінка складає у холодну комірчину. Там вони стоять до зими.
"Таке желе дуже добре смакує на хлібі з маслом або разом із молочними кашами. Нарешті я спокійна – діти їдять вітамінну їжу", - зазначає тернополянка.
Коментарі
1