Борщ – чи не найулюбленыша страва українців. Смачну та поживну страву кожна господиня готує по своєму особливому рецепту. Деякі тонкощі приготування взагіл переходять з покоління в покоління.
Охоче посмакували б борщем й наші захисники. Однак не завжди мають змогу приготувати повноцінну страву. У складних і екстремальних умовах, робити борщ можна у вигляді сухпайка. З пакетика із сухими овочами вагою 300 г можна приготувати 7 л борщу. Достатньо зварити бульйон і додати томатну пасту. Готова суміш уже містить усі необхідні інгредієнти: картоплю, буряк, моркву, капусту, цибулю і приправи. Учасниця шоу "МастерШеф" Ірина Маленко поділилася рецептом сухої суміші "Борщ червоний".
Інгредієнти:
буряк, картопля, цибуля, морква, капуста, болгарський перець, корінь селери, зелень, сіль, приправи (перець чорний, паприка, сухий часник)
Окремо до набору додаємо:
тушкованка – 1 банка
томатна паста – 1 стик
Спосіб приготування:
Усі сирі овочі, крім цибулі, капусти і селери, перед сушінням треба проварити. Картоплю й моркву почистити і відварити 10-15 хв (не переварити!), нарізати тонкою соломкою. Буряк відварити в кожусі, почистити, нарізати тонкою соломкою. Селеру почисти, нарізати тонкими слайсами (можна слайсером або економкою). Цибулю нарізати півкільцями або чвертькільцями. Капусту нашинкувати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати продукти, коли довго немає світла ‒ корисні поради
Усі овочі по черзі добре просушити в сушарці за температури 55-60°С до хрусткого стану, щоб потім не було плісняви.
Формуємо суху суміш:
140 г картоплі
35 г капусти
25 г моркви
50 г буряку
10 г селери
25 г цибулі
5 г болгарського перцю
перець горошком – 5-6 шт., 1 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. сухого часнику, 1 ч. л. сухої зелені (можна замінити приправою "10 овочів")
лаврове листя – 1 шт.
сіль
Якщо без селери, то беремо 150 г картоплі (якщо це суп, то замість капусти і буряка додають гречку, рис або локшину).
Спосіб приготування борщу:
7 л води довести до кипіння. Суміш з пакету всипати у киплячу воду і проварити 15-20 хв. Додати тушкованку або іншу консерву на свій смак, томатну пасту. Довести до кипіння.
Можна піти трішки іншим шляхом: просушені овочі та м'ясо подрібнити в кутері або потужному блендері. Таку борщову заготовку можна просто залити окропом.
Під час війни питання запасання продуктами стало як ніколи актуальним. Крупи – один з найпопулярніших товарів, які українці купують у магазинах. Вони є легкими у зберіганні й споживанні. Зазвичай закуповують їх у великих кількостях, і вони можуть зберігатися тривалий час. Але зберігання таких продуктів все ж потребує дотримання певних правил, щоб крупи не ставали затхлими й у них не заводилися комахи.
Gazeta.ua зібрала практичні поради, як правильно захистити крупи від появи у них харчової молі та інших "гостей".
Коментарі