Художниця, співачка і президент мистецької агенції "Територія А" Анжеліка Рудницька готує кутю на Різдво щороку. Усі продукти купує на базарі або у супермаркеті.
"Кутя - прадавня унікальна страва наших предків. Кожен продукт у ній — особливий. Пшениця символізує нове життя. Із зародків ростуть стебла, а тоді — зерно. Наші пращури вірили, що життя — безкінечне. Різдво — це теж символ нового життя, тому на святковому столі пшениця має бути обов'язково. Дехто робить кутю з рису, але для мене це вже просто смачна каша."
Анжеліка запарює пшеницю у воді 5 січня.
"Можна готувати із битої пшениці, але я беру цільну, в ній - сила і енергія сонця. Звечора ретельно перебираю і заливаю 400 грамів зерен теплою, але не гарячою водою. Миску ставлю в тепле місце, зазвичай біля плити."
Кутю починає готувати на ранок.
"Якщо за 10 годин пшениця не розм'якла, можна з годину проварити її на повільному вогні у тій же воді, в якій вона запарювалася. Коли буде готова, її промивають холодною водою і зливають усю рідину."
Варить також узвар. 2 столові ложки цукру, склянку сушених яблук, півсклянки сушених груш і вишень заливає 3 літрами холодної води і варить півгодини, знімає з вогню, щоб охолов.
Засипає у миску із пшеницею 100 грамів розтертого маку, розм ішує.
"Мак перед тим можна змолоти у кавомолці. Але я завжди натираю його у дерев'яній ступці, поки чорні зерна виділять біле молочко. Заливати мак водою не бажано."
Окремо розтирає у ступці склянку волоських горіхів. Додає їх до пшениці й маку. Ошпарює кип'ятком півсклянки світлих родзинок, щоб розбухли. Засипає їх до куті.
"Горіхи символізують достаток і багатство, мак - молодість, родзинки - життя, любов, Боже благословення. У кутю їх додають, щоб наступного року не бідувати."
Зачерпує із каструлі склянку узвару і виливає у окрему посудину, кладе 2 столові ложки меду і розмішує, поки мед розчиниться. Важливо, щоб узвар був не надто гарячий і не вбивав цілющі властивості меду. Заливає суміш до куті, перемішує.
"Також додаю 2 ложки меду нерозтопленого. Він має бути густий, яскраво-бурштинового кольору. Такий повільно стікатиме із ложки. Мед — символ здоров'я і безкінечного щастя на небі."
Кутю ще раз ретельно перемішує і ставить у холодильник. Увечері подає охолодженою.
"За традицією, найстарший чоловік родини має брати кутю великою ложкою і промовити молитву за покійних дідів-прадідів, запрошуючи їх на вечерю. Для них на столі ставлять тарілки із кутею, лише тоді починають їсти самі. У деяких регіонах кутю вся родина їсть однією ложкою. Починає батько — зачерпує страву кілька разів. Тоді передає ложку матері, а вона — дітям."
Анжеліка готує до куті ще одинадцять страв.
"Передріздвяний стіл має вражати різноманітністю. Але в цей час іще триватиме піст, тому всі страви мають бути пісними, а любителям випити треба повністю втриматися від алкоголю."
"Кажуть, на свят-вечір додому не можна спізнюватися, а то весь рік блукатимете. Усі члени родини мають буди вдома до появи на небі першої зірки", - розповідає Рудницька.
Перед тим як їсти кутю, хазяїн виходять на подвір'я і викидає першу ложку в сніг на достаток і багатство. Святим називають не лише вечір 6 січня, а й усі наступні вечори до Щедрого Вечора 13 січня. У цей період годилося не працювати, а лише святкувати.
Коментарі