Другий за популярністю десерт після шоколаду - це карамель. З нею смакують кекси, бісквіти, торти, печиво, пряники, медяники, чизкейки, соуси, морозиво.
Солону карамель винайшов француз Хенрі Ле Рокс у 1980 році. Він переїхав до міста Бретань, де традиційно робили солоне вершкове масло. Він замінив його на карамель з сіллю та горіхами.
Інгредієнти:
Цукор - 250 г
Сироп глюкози - 250 г
Вершки 33% - 360 г
Масло вершкове 82,5% - 150 г
Сіль - 4 г
Приготування:
Налити в сотейник сироп глюкози і насипати цукор. Завдяки ним карамель довше буде залишатися гладкою і м'якою.
Не помішувати масу, щоб не кристалізувався цукор. Єдиний виняток, якщо маса збилася у клубок. Тоді можна повільно помішати дерев'яними лопатками.
Варити при температурі 130-150 градусів. Її вимірювати термометром. У другий сотейник налити вершки і нагріти. Перелити їх у карамель, яка бризкати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашні трюфелі виходять смачніші, ніж магазинні
Після цього проварити масу ще 2 хв. Зняти з плити і дати масі трохи охолонути. Додати вершкове масло і збити блендером.
Насипати крупну сіль і розмішати лопаткою.
Розлити тягучу карамель по банках і поставити в холодильник. Там її можна зберігати до півроку.
Хрусткі та ароматні вафлі хтось називає ідеальним сніданком, а хтось десертом. Вони готуються легко та з простих інгредієнтів. Єдине, що треба купити обов'язково - форма.
Приготоване тісто можна адже зберігати в холодильнику кілька днів. Для оригінальності його варто пофарбувати в червоний колір. Тоді будуть нагадувати торт "Червоний оксамит".
Коментарі