четвер, 26 травня 2016 11:49

Як у Івано-Франківську варять пиво: усе імпортне, українська — вода й електроенергія

Живе пиво готують 21 день. Для виробництва використовують ячмінь, хміль, пивні дріжджі і воду. Усе, крім останнього купують, за кордоном – в Австрії, Словаччині, Німеччині.

- Усе імпортне, українська — вода й електроенергія. В Україні якісного карамелізованого зерна на сьогодні, на жаль, немає. Виробники пива мають велику надію, що прийде інвестор, який відкриє велику солодовню, робитиме якісний продукт з нашого зерна. І нам не доведеться переплачувати за розмитнення, транспортування з Європи. Часто купуємо зерно за кордоном, на якому на сертифікаті вказано, що це врожай такого то року, вирощений в Україні, - каже власник пивного заводу "Панське Станіславов" Іван Гаврон.

Пивоварня працює майже 5 років. За словами власника, на 20% потужності.

- Якщо в мене місяць виходить у собівартість і ще зароблю пару гривень, то я дуже тішуся. На сьогодні не стоїть задача заробляти багато. Основне — втриматися на цих рівнях. Щоб коли відбудеться економічний вистріл, бути вже на ногах і нормально працювати, - додає він.

 

З чого починається пивоварня?

- З ідеальних мікробіологічних процесів. З працівника, який на неї заходить. Має обов'язково переодягнутися, прийняти душ. Без цього якості готового продукту не може бути.

Технологія виробництва - європейська. Саме покриття підлоги не дає жити бактеріям, ще й обробляється пероцтовою кислотою. Стіни, стеля - все з нержавійки. Спеціальні плінтуси не пропускають повітря, тому й за ними не може бути бактерій.

А сам процес приготування пива?

- З обробки сировини. Зерно пророщується, висушується. Від нього відсіюються пророслі пагони. Після того воно, придатне для пивоваріння, перемелюється і потрапляє у чан. Вариться у відфільтрованій, пом'якшеній воді. Із зерна виварюється цукор, усі мікроелементи. Потім усе фільтрується.

На другому етапі додається натуральний хміль. Має зберігатися у вакуумі, щоб не втратив свої ефірні властивості.

Які саме?

- Його здавна вшивають трохи у подушечку для міцного сну. Мене завжди дивувала доброзичливість відвідувачів пабів за кордоном. Звик думати, що від алкоголю люди агресивні. З натуральним, якісним пивом цього не відбувається. В Ірландії, Німеччині чи Баварії у всіх пабах — життєрадісна, спокійна, неагресивна атмосфера. Чому так? Елементарне пояснення — заспокійливі властивості хмелю.

Як завершується приготування?

- Коли пиво звариться, потрапляє у бродильний цех. Тут воно охолоджується з температури 79,8 градуса. Важливо не переварити. Як борщ. Якщо дати зависоку температуру, крохмаль згорнеться і пиво скисне, по-народному.

Потім пиво знов відфільтровується до прозорості.

 

Тиждень відстоюється. За цей час дріжджі з'їли весь цукор і перетворили його на алкоголь. Алкоголь отриманий методом бродіння зовсім інший, ніж від дистиляції. Це фітомолекула, а не спиртова. Вона не шкодить організму. Звичайно, при помірному вживанні.

Далі пиво продовжує дозрівати. Присипляються дріжджі, падають на дно. Потім ми їх знімаємо і в чанах залишається чистий продукт.

Вважаєте пиво корисним?

- Відколи варю його, схуд на 10 кілограмів. Дуже добре травлення в людей, які помірно споживають натуральне пиво. Позбувся каменю в нирці, який привіз ще з армії. Лікарі казали, він завжди буде зі мною. Баварці, чехи, ірландці не мають таких хвороб. Народи, які споживають помірно пиво як продукт, а не як алкоголь набагато здоровіші, спокійніші, врівноваженіші.

Що головне в пивоварінні?

- Пиво, як і борщ, треба любити, щоб вміти його добре зварити. Фішка — це доброзичливе ставлення до продукту. Не може бути пивоваром той, хто не любить пива. Коли приходить людина й каже, що хоче стати пивоваром, питаю, чи п'є пиво. Якщо відповідає "ні", відмовляю. Мене цікавить людина яка не впивається, але любить цей напій і цінує, старається взнати тонкощі.

Зараз ви читаєте новину «Як у Івано-Франківську варять пиво: усе імпортне, українська — вода й електроенергія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути