Домашня Моцарелла
Інгредієнти: (на 2 порції)
молоко - 1 л
натуральний йогурт - 125 г
сіль - 1,5 ч. л.
оцтова есенція (25%) - 1 ст. л.
Приготування:
Молоко з сіллю нагріти, але не доводити до кипіння. Додати йогурт, перемішати, додати оцет, добре перемішати і прибрати з плити.
Друшляк застелити чистою марлею згорнутої приблизно в 4 шари, вилити туди кисле молоко (сироватку не виливати), Добре віджати сир від сироватки.
Сформувати кульку з віджатої маси, покласти його в сироватку. Накрити рушником і дати охолонути.
Сир в чашці з сироваткою поставити на добу в холодильник, потім її злити. Зберігати в закритому пластиковому посуді.
Домашній сир Філадельфія
Інгредієнти:
молоко - 1 л.
сіль- 1 ч. л.
цукор - 1 ч. л.
кефір - 500 мл
яйце - 1 шт.
сік лимона - 1 ч. л.
Приготування:
Закип'ятити молоко, додавши в нього сіль і цукор.
Довести до кипіння і вимикнути газ.
Тепер додати кефір, помішувати поки маса не згорнеться.
У друшляк відкинути масу на марлю і дати сироватці стекти 20 хвилин. Можна час від часу помішувати.
Збити в окремому посуді яйце з лимонною кислотою (на кінчику ножа) - до утворення піни.
Додати отриману гарячу сирну масу в яєчну і продовжувати збивати до однорідного стану.
Відправити сир до холодильника охолоджуватися.
Маскарпоне в домашніх умовах
З 1 кг 500 г сметани виходить близько 1 кг 100 г сиру. Сир можете підсолити і навіть поперчити, якщо не збираєтеся готувати з нього солодких десертів.
Інгредієнти:
вершки - 400 мл. (пастеризованих, але не ультрапастеризоване) жирністю 15-20%
лимонний сік - 1 ч. л.
Приготування:
Вилити вершки в посуд і поставити на водяну баню. При постійному помішуванні, на мінімальному вогні, довести майже до температури кипіння (85 градусів) - коли вода ось-ось готова закипіти, але ще не кипить. У цей момент зняти посуд з вершками, відставити в сторону і налити лимонний сік. Перемішати
Повернути посуд з вершками на водяну баню. Вогонь має бути малим.
Постійно помішуючи, стежити, як змінюється структура вершків. Спочатку нічого не відбувається - вершки залишаються рідкими. Потім маса починає згортатися - і стає схожа на кефір. Маса ущільнюється і нагадує по консистенції густий крем. Зняти з вогню і дати охолонути 10 хвилин.
Поставити над порожнім посудом сито, в яке покласти марлю в 4 шари. Викласти сир і нехай стече сироватка - приблизно година. Потім підвісити - ще на годину, щоб зникли залишки сироватки, а сир ущільнився.
Тоді перекласти назад в сито. Зверху покласти вантаж (грамів 300) і поставити у холодильник на ніч.




















Коментарі