До складу березового соку входять поживні речовини, корисні для організму людини.
Такі елементи як кальцій, залізо, глюкоза, дубильні речовини й органічні кислоти допомагають боротися з авітамінозом, покращують імунітет. Також березовий сік позитивно впливає на стан шкіри й волосся.
Краще вживати свіжий напій, але в необробленому вигляді березовий сік можна зберігати не більш ніж 5 днів у прохолоді.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярославський поділився секретом приготування незвичайних сирників
Щоб смакувати соком увесь рік, його можна законсервувати на зиму в домашніх умовах.
Березовий сік з лимоном.
Інгредієнти:
- 3 л березового соку;
- 1 лимон;
- 150-200 г цукру.
Спосіб приготування:
Сік у каструлі доведіть до 90°C, але не дайте йому закипіти, інакше всі корисні речовини випаруються. Наріжте лимон кружальцями й покладіть на дно банки. Зніміть піну. Коли рідина дійде до кипіння - додайте цукор. Помішайте рідину до повного розчинення цукру. Залийте в простерилізовані банки й щільно закрийте.
Березовий сік зі смородиною.
Інгредієнти:
- 3 л березового соку;
- 15 г лимонної кислоти;
- 10 гілочок смородини;
- 100-200 г цукру
Спосіб приготування:
Сік поставте на вогонь і доведіть до 90°C. Зніміть піну й додайте цукор і лимонну кислоту. Добре розмішайте напій. Гілочки смородини вимийте й наріжте так, щоб вони помістилися в банку. Розлийте сік у банки, щільна закрийте кришки й загорніть банки в ковдру.
Березовий сік "Ліптон".
Інгредієнти:
- 3 л березового соку;
- 100-200 г цукру;
- 15 г лимонної кислоти;
- 100 г сушених яблук;
- 1 лимон.
Спосіб приготування:
Сік поставте на вогонь і доведіть до 90°C. Додайте цукор, лимонну кислоту й сушені яблука. Залийте в стерильні банки, додайте 4 кружальці лимону щільно закрийте кришками.
Березовий сік починають добувати з першим весняним потеплінням. Зазвичай, у середині березня та на початку квітня, коли середньодобова температура сягає +5...6°C. Процес завершується, коли листя на деревах розпускається.
Коментарі