Голубці вважаються традиційно українською стравою, хоча їх аналоги можна знайти в будь-якій національній кухні. Походження цього гарячого делікатесу приписують своїй країні багато народів. Китайці запевняють, що голубці - стародавні "предки" ролів, і саме в Китаї вперше був випробуваний метод їх приготування.
У кожної господині є свій рецепт приготування цієї страви. Якщо ж хочеться спробувати щось нове, можна поекспериментувати з різними рецептами.

Голубці з грибами
Інгредієнти:
Білокачанна капуста - 10 листків
Вода
Сіль - за смаком
Олія - 2 ст. л.
Для начинки:
Свіжі гриби - 500 г або сушені гриби - 100 г
Томатна паста - 1-2 ст. л.
Рисова каша - 1/2 ст.
Сіль - за смаком
Приготування:
Капустяне листя проварити в киплячій воді 2-3 хвилин. Вийняти з води, дати воді стекти.
На кожен капустяний лист покласти 2 столові ложки начинки і загорнути його. Голубці підсмажити в олії, потім тушкувати в гусятниці або в духовій шафі на деку.
Подати з відвареною картоплею і салатом з огірків.
Для начинки сушені гриби помити і відварити, свіжі гриби відварити, дрібно нарізати, змішати з рисом і томатною пастою, посолити за смаком.
Голубці по-закарпатськи
Інгредієнти:
Капуста - 3 кг
Свиняча корейка - 1 кг
Свинячий жир - 150 г
Цибуля - 250 г
Сметана - 130 г
Томат-пюре - 40 г
Мелений перець, сіль
Приготування:
З головок капусти вирізати серцевину так, щоб листя не розсипалися. Покласти капусту в каструлю з підсоленим окропом і варити на слабкому вогні кілька хвилин. Коли капуста охолоне, відокремити листя і на кожному зрізати потовщену частину.
М'ясо нарізати тонкими скибочками, відбити, посолити і поперчити. На лист покласти скибочку м'яса, погашений в жиру цибулю, загнути з двох сторін і згорнути рулетиком.
На дно каструлі покласти кришку меншого діаметру, застелити її капустяним листям, скласти на них голубці. Накрити також капустяним листям, залити підсоленим окропом, додати залишки жиру і варити на слабкому вогні 1,5 ч.
Потім додати в голубці змішану з томатом-пюре сметану і поставити в гарячу духовку на 40 хв.
Сарми (болгарські голубці)
Інгредієнти:
Телятина - 500 г
Свинина - 300 г
Лук зелений - 1 пучок
Рис - 1/2 ст.
Йогурт - 1 ст.
Листя виноградні або капустяні - 30-40 шт.
Масло вершкове - 100 г або масло рослинне - 1/2 ст.
Петрушка, м'ята, перець, сіль за смаком
Приготування:
Цибулю подрібнити і обсмажити в олії, додавши трохи води, після чого перемішати з паприкою і відставити.
Додати дрібно нарізане м'ясо, рис, перець, м'яту і рубану петрушку. Залити все гарячою підсоленою водою і тушкувати до тих пір, поки рис не вбере всю воду.
Обдати листя гарячою підсоленою водою і викласти на кожен по чайній ложці готової начинки.
Згорнути голубці і укласти в каструлю. Додати 3/2 склянки води і чайну ложку жиру. Гасити на повільному вогні під закритою кришкою.
Йогурт злегка збити, додати розм'якшене масло, посипати паприкою. Подавати соус разом з голубцями.
Нафарширувати таким способом можна не тільки листя, але і солодкий перець, баклажани або цукіні.
"Ледачі" голубці
Інгредієнти:
Капуста - 1 шт.
М'ясо - 500 г
Морква - 1 шт.
Цибуля - 2 шт.
Бульйон - 1 ст.
Рис - 1/2 ст.
Томат - 1 ст. л.
Лавровий лист, перець, сіль - за смаком
Приготування:
Качан капусти обдати кілька разів водою і дрібно нашаткувати.
На дно каструлі покласти масло або маргарин і половину капусти. Нарізане шматочками м'ясо, терту моркву, томат обсмажити.
У каструлю з капустою покласти спочатку м'ясо, потім морква, на неї - сирий рис, залишилася капусту.
Додати лавровий лист, перець, трохи бульйону і тушкувати до готовності.
Голубці з рибним фаршем
Інгредієнти:
Капуста - 1 кг
Рис відварний - 100 г
Зелень петрушки і кропу - 10 г
Цибуля - 2 шт.
Соус сметанний
Масло вершкове - 2 ст. л.
Сіль, перець чорний мелений - за смаком
Риба (фарш) - 400 г
Приготування:
Підготовлену капустину відваріть до напівготовності в киплячій підсоленій воді. У варених листя зріжте потовщену частину.
Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на частины олії.
Рибний фарш змішайте з рисом, обсмаженою цибулею, посоліть, поперчіть і перемішайте.
На підготовлені листки капусти укладіть фарш, загорніть, надаючи виробу прямокутну форму.
Голубці обсмажте з обох сторін на вершковому маслі, після чого залийте сметанним соусом і запікайте в духовці протягом 8-10 хвилин.
Подавайте голубці по 2 шт. на порцію, полив соусом, в якому вони гасилися, і прикрасивши зеленню.
Голубці з ковбасою та яблуком
Інгредієнти:
Пшеничний хліб - 200 г
Капуста - 1 шт.
Варена ковбаса - 200 г
Яйце - 2 шт.
Маргарин або смалець - 2 ст. л.
Гірчиця - 2 ст. л.
Яблука - 4 шт.
Сіль - за смаком
Приготування:
Замочений і віджатий хліб, ковбасу пропустіть через м'ясорубку, додайте яйця, гірчицю, сіль. Перемішайте.
Відокремте від капустяного качана велике листя. Щоб зробити їх гнучкими і еластичними, обшпарте водою, підкисленою оцтом.
Приготований фарш покладіть на листя, скрутіть конвертом.
Обсмажте голубці на смальці або маргарині.
Додайте в сковороду трохи гарячої води, голубці обкласти нарізаними яблуками і тушкуйте, закривши кришкою.
Голубці з сиром "зимова казка"
Інгредієнти:
Капуста - 1/4 качана
Сир - 8 ст. л.
Борошно - 1 ст. л.
Рис - 1 ст. л.
Масло - 1 ст. л.
Яйце - 1 шт.
Цукор - 2 ч. Л.
Сіль - 1 ч. Л.
Сметана - 1 ст. л.
Приготування:
Від качана капусти середньої величини відокремити 5-6 листків, опустивши в каструлю з підсоленою кип'яченою водою, і варити 5-10 хвилин.
Потім перекласти капусту на друшляк, дати стекти воді.
Зрізати з листя товсті середні прожилки, покласти на середину кожного аркуша фарш і загорнути.
Після цього голубці викласти в каструлю, залити 1/2 склянки сметани і тушкувати в духовці до тих пір, поки капуста не стане м'якою.
Фарш: рис відварити в підсоленій воді, відкинути на решето, сир пропустити через м'ясорубку і змішати з сирим яйцем, борошном, відвареним рисом, розчином солі і чайною ложкою розтопленого вершкового масла.
Коментарі