Мастикою називають солодке тісто, яким прикрашають торти. Нею накривають торти, роблять квіти або різні фігурки. Вона ніби їстівний пластилін, робити з неї можна будь-що.
Є багато видів мастики. Найбільш відомий із з маршмеллоу, жувального зефіру. Але його буває важко знайти. Тому завжди треба мати рецепт прозапас. Сам процес ліплення різних фігурок є дуже захопливим. До нього радо приєднаються діти. І з цим пластиліном можна не боятися, що вони його випадково проковтнуть.

Зефірна мастіка
Інгредієнти:
470 г цукрового піску
12,5 г желатину
2 яєчних білки
1 г лимонної кислоти
150 мл води
500 г цукрової пудри
Приготування:
Замочити желатин в холодній воді.
Яєчні білки збити до збільшення обсягу в 5 разів. З цукру і води зварити сироп.
У нього покласти набряклий желатин, лимонну кислоту і все перемішати. Вилити в збиті білки. Потім всипатицукрову пудру і перемішати.
Цукрово-желатинова мастикою
Інгредієнти:
1 кг. цукрової пудри
1,5 ст. л. желатину
0,25 склянки води
Приготування:
Желатин замочити у воді (1: 2) на 1 годину. Поставити на повільний вогонь і нагріти при помішуванні до повного розчинення.
Суміш процідити. Додати цукрову пудру і перемішати. Мастика сохне дуже швидко.
Шоколадна мастика
Інгредієнти:
100 г темного шоколаду
90 г маршмеллоу
40 мл вершків
1 / 2-1 ст. ложки вершкового масла
90-120 гр цукрової пудри
1-2 ст. ложки коньяку
Приготування:
У каструлю викласти поламаний на шматочки шоколад і поставити на слабкий вогонь. Повністю розтопити.
Не забираючи юз вогню, додати маршмеллоу і постійно добре перемішувати масу ложкою
Коли приблизно половина маршмеллоу розтане, влити вершки, додати масло і коньяк. Помішуючи до отримання однорідної густої рідкої маси.
Зняти з вогню. Поступово всипати цукрову пудру.
Коли маса вийде дуже густою і пружною - перемішувати руками.
Цукрову пудру сипати поки маса не стане як тепле та еластичне тісто.
Воно абсолютно не липне до руками. Вони залишаються чистими, але жирними.
Скачати масу в кулю і перекласти папір для випічки.
Накрити іншим аркушем паперу зверху.
Мастіка на желатині
Інгредієнти:
2 ст. л. холодної води
1,5 ч. л. желатину
1,5 ст. л. рідкої глюкози
2 ч. л. гліцерину
450 гр цукрової пудри
Приготування:
Залити желатин водою і дати набрякнути. Потім нагріти желатин на плиті до його розчинення, але не кип'ятити, додати глюкозу і гліцерин.
Розмішати і додаючи поступово просеяную цукрову пудру, вимішувати мастику спочатку в мисці, потім на столі.
Цукрово-крохмальна мастіка
Інгредієнти:
800 г. цукрової пудри
200 г кукурудзяного крохмалю
кислота лимонна на кінчику ч. л.
1 склянка води
Приготування:
У склянці води розчинити дрібку лимонної кислоти і довести до кипіння.
У 4 ст. л. холодної води розчиняють крохмаль і заварити його в киплячій воді з кислотою.
Невеликими порціями всипати цукрову пудру і помішувати до отримання однорідної пластіліноподібної маси.
В кінці додати барвник.
Медова мастіка
Інгредієнти:
500 грам цукрової пудри
2 ст. ложки меду
10 грам желатину
2 ст. л. маргарину або вершкового спреду
6 ст. ложок води
Приготування:
Замочити желатин у воді на 30-40 хвилин. Коли желатин добре набубнявіє, нагріти його на водяній бані до розчинення і охолодити.
У чашці розмішати мед, розтоплений маргарин і охолоджений розчинений желатин.
До суміші потроху додати цукрову пудру, акуратно перемішуючи дерев'яною лопатко.
Читайте також: Трюфелі з йогурту і білого шоколаду начинають полуницею
Коли маса стане досить густою, викласти її на присипаний цукровою пудрою стіл і вимісити еластичною тісто.
Медова мастика для торта повинна вийти еластичною, щоб її можна було легко розгортати. Якщо буде м'якою, з нею неможливо буде працювати. Вона буде розтягуватися і рватися, при покритті торта.
Коментарі