Ексклюзиви
пʼятниця, 23 червня 2017 07:15

За два з половиною роки НАБУ показало нульовий результат

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Найкрасивіше у футболі — результат на табло, говорив Валерій Лобановський. Критерій легендарного тренера підходить і для оцінки діяльності влади та нових правоохоронних органів. Мова про Національне антикорупційне бюро.

За два з половиною роки зі створення органу "результат на табло" — нульовий. Ми не побачили жодного гучного процесу з професійно зібраною доказовою базою. Артем Ситник і його підопічні, схоже, замість результату на табло пропонують суспільству оцінити красу гри.

Публічні звинувачення "підо­зрюваних" без подання будь-яких доказів, "зливи" конфіденційної інформації та документів у засоби масової інформації, використання для слідчої експертизи невідомих на ринку структур, "співпраця" з викритими в корупції суддями — все це стало фірмовим стилем нових антикорупціонерів. Ну і звичайно, соціальні мережі. За популярністю у "Фейсбуку" НАБУ є беззаперечним лідером серед українських правоохоронних органів.

Ситник перетворився на щось середнє між "грантоїдом" і шоуменом, для якого процес важливіший за результат. Це демонструє статистика. На 45 переданих НАБУ торік у суди справ лише п'ять вироків вступили в силу. На 30 квітня цього року є рішення судів щодо 16 осіб, заявив Ситник. Поділимо цю цифру на сотні інтерв'ю, прес-релізів, постів представників бюро в "Фейсбуку". І отримаємо показник ефективності його роботи. Реальної оцінки ніхто так і не проводив. За два роки не було ні звіту, ні аудиту. Є лише скандали з обранням аудиторів. Бюро запекло бореться за те, щоб це були лояльні їм люди.

Тим часом діяльність бюро мало схожа на оперативно-розшукову. Адвокати підозрюваних легко оскаржують дії підлеглих Ситника, а справи починають розвалюватися ще до суду. І йдеться не стільки про корумпованість суддів, скільки про слабкість зібраної детективами НАБУ доказової бази. Це не раз визнавав навіть колега Артема Ситника, глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

У більшості випадків детективи бюро "працюють" — проводять обшуки і затримання, з надією, а раптом щось "знайдеться по дорозі". Не беручи до уваги репутацію, здоров'я, моральний і матеріальний збиток "підозрюваних". При цьому майже в кожній операції простежується свій вигодонабувач.

Чорна бухгалтерія Партії регіонів і Пол Манафорт

У травні торік стало відомо про існування так званої "амбарної книги" Партії регіонів. У ній фіксували всі тіньові виплати політсили. Частину книги оприлюднив депутат Сергій Лещенко. Другу — колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак передав до НАБУ. Як же скористалося інформацією відомство? Під час президентської кампанії в США оприлюднило скани про виплати з тіньової каси Полові Манафорту — колишньому консультанту Віктора Януковича. А на час публікації — головному політтехнологу Дональда Трампа. Папери НАБУ оприлюднило після публікації Лещенка, заявив Артем Ситник. Однак в останнього не було згадки про Манафорта. Відтак витік міг відбутися лише з НАБУ. Спроба Ситника прислужитися Гілларі Клінтон у результаті вдарила по відносинах Вашингтона і Києва.

Михайло Охендовський

В "амбарній книзі" було безліч прізвищ. Однак оголосило підозру НАБУ лише голові Центральної виборчої комісії Охендовському. Це продемонструвало, що подвійні стандарти й вибіркове правосуддя є одним із принципів роботи органу.

Главу ЦВК звинуватили в отриманні понад 1,2 млн грн хабара від Партії регіонів. У лютому цьогоріч Апеляційний суд Києва дійшов висновку — доказів, що обґрунтували б підозру Охендовському, немає. Генпрокуратура визнала його потерпілим від дій бюро, а САП призупинила розслідування проти нього. Охендовський планує судитися з НАБУ в Європейському суді.

Арешт менеджерів ОПЗ і зрив приватизації

Намічену на 18 липня 2016 року приватизацію Одеського припортового заводу зі стартовою ціною акцій у понад 13 млрд грн зірвали. Сім іноземних компаній, що планували участь у конкурсі, відмовилися подавати заявки. Інвесторів відлякав гучний скандал — 14 липня затримали голову наглядової ради підприємства Сергія Перелому та першого заступника директора Миколу Щурікова.

Топ-менеджерів підозрюють у багатомільйонній розтраті коштів, оголосило НАБУ. Їхній захист звинуватив бюро в фальсифікації матеріалів і брехні. Він також заявив: бюро приховувало від суду звіт Держфінінспекції, що не виявила порушень на підприємстві, і збудував звинувачення на експертизі маловідомої приватної аудиторської компанії. А сприятливе для Антикорупційного бюро рішення прийняв суддя Андрій Макуха, щодо якого саме НАБУ розслідує кримінальне провадження. До Верховної Ради подана рекомендація на звільнення цього судді за переслідування "майданівців" і порушення присяги. Використання заплямованих суддів стає фірмовим прийомом бюро.

НАБУ і САП програли суди. Зокрема, щодо усунення Переломи з посади першого заступника правління "Нафтогазу України" й обрання запобіжного заходу обом менеджерам. Нині вони — на свободі. Генпрокуратура призначила розслідування протизаконних дій службовців бюро та слідчого судді в справі ОПЗ.

Микола Мартиненко

20 квітня цьогоріч Миколу Мартиненка — соратника Арсенія Яценюка — затримало НАБУ. Екс-депутату оголосили підозру в причетності до схем поставки уранового концентрату на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті. 22 квітня Мартиненко вийшов на свободу на поруки депутатів і міністрів. А ще за два тижні компанії-посередники, в причетності до контролю над якими звинувачували Мартиненка, продовжили торгівлю зі Східним ГЗК і Об'єднаною гірничо-збагачувальною компанією. У НАБУ не змогли довести, що Мартиненко бенефіціар цих міжнародних трейдерів. Справа "зависла", і навряд чи її найближчим часом передадуть у суд.

Є й інші чудові деталі. Наприклад, суддя в справі — Олександр Бобровник, проти якого теж відкрите провадження НАБУ. Це той самий суддя, який припинив кримінальне провадження проти Юрія Іванющенка (підозрюваний у розтраті чужого майна та незаконному збагаченні в особливо великих розмірах екс-"регіонал". Організовував і фінансував тітушок під час Євромайдану, за словами глави МВС Арсена Авакова. — ГПУ).

Навіщо потрібен новий правоохоронний орган, якщо він лише імітує боротьбу з корупцією? Якщо маніпулює суддями, обвинувальними висновками й долями людей. Утримувати НАБУ економічно недоцільно. У бюджеті-2017 фінансування бюро збільшили до 774 млн грн із 482 млн грн торік. А повернути в бюджет бюро змогло 115 млн грн. Куди витратили 660 млн грн? На піар?

За матеріалами сайта "Форум"

Зараз ви читаєте новину «За два з половиною роки НАБУ показало нульовий результат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути