четвер, 27 січня 2022 06:25

З України евакуюють сім'ї дипломатів

24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від'їзд американських держслужбовців. А також наказав виїхати з України членам родин працівників із посольства в Києві.

Співробітникам дозволили повернутися до Штатів за бажанням. Їх виїзд не обов'язковий. А от для членів родин — рішення безальтернативне, пояснили в Держдепі.

"Росія може почати військові дії в будь-який момент. Уряд Сполучених Штатів не зможе евакуювати американських громадян у такій непередбачуваній ситуації, — йдеться в заяві. — Ми проводили консультації з українським урядом щодо цього кроку і координуємо свої дії з посольствами держав Північноатлантичного альянсу та країн-партнерів у Києві. Наш пріоритет — безпека наших дипломатів та американського народу. Повноцінна робота посольства в Києві продовжиться. Сполучені Штати лишаються відданими підтримці суверенітету й територіальної цілісності України".

Того ж дня Велика Британія теж відкликала частину працівників посольства в Україні та членів їх сімей.

Посольство Британії в Києві залишається відкритим і продовжуватиме виконувати роботу.

Австралійська влада теж почала відкликати сім'ї своїх дипломатів.

Євросоюз поки що не бачить причин для евакуації.

— Вважаємо такий крок передчасним. Це надмірна пересторога. Кардинальних змін у безпековій обстановці впродовж останнього часу не відбулося. Загроза російської агресії залишається сталою з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону почалося ще в квітні торік, — сказав речник МЗС 35-річний Олег Ніколенко. — Росія нині докладає активних зусиль задля розхитування внутрішньої ситуації в Україні. Аби посіяти паніку серед українців та іноземців. Налякати бізнес, підірвати економічну стабільність. За такого стану важливо тверезо оцінювати ризики й зберігати спокій.

— Кожен уряд турбується про життя своїх громадян. З Афганістану торік терміново виводили не лише військових, а й цивільних. Це абсолютно нормальна практика, коли є загроза загострення, — каже експерт-міжнародник Олександр Хара, 44 роки. — В Україні залишатимуться дипломати, які мають безпосередньо організовувати відносини з нашою державою. А їхні сім'ї та решта працівників можуть бути евакуйовані, щоб не піддавати їхні життя небезпеці. Це просто страховка на випадок того, що в Мос­кві зроблять велику помилку — приймуть рішення про нове вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «З України евакуюють сім'ї дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути