понеділок, 01 жовтня 2007 17:17

В Україні 19 мільйонів пільговиків

Через 20 років після Чорнобильської катастрофи евакуйовані діти, а сьогодні це дорослі молоді люди, за своїм фізичним та психічним розвитком і здоров"ям нічим не відрізняються від однолітків з інших куточків України. Такого висновку дійшли американські епідеміологи та українські соціологи й лікарі.

Але чорнобильські діти за низкою тестів оцінювали себе нижче, ніж діти з контрольної групи. Це результат впливу батьків, вважають фахівці. Тоді евакуйовані дорослі потребували допомоги психолога чи психіатра, але не отримали її. Їхні діти нині, ставши вже дорослими, розраховують, що за них хтось вирішуватиме їхні проблеми.

Міністра праці та соціальної політики України Михайла Папієва, 46 років, особливо непокоїть розвиток психології соціального утриманства.

— Людям постійно щось обіцяють. І ніхто не каже: ми дамо вам вудку, а ви самі ловіть рибу. У цьому я бачу небезпеку. Уже нині соціальні виплати в структурі доходів населення перевищують заробітну плату. У цьому наша країна унікальна. У нас фактично вигідніше мати якийсь соціальний статус, ніж хорошу роботу, — зазначає міністр.

Близько 70% чорнобильських грошей іде на третю та четверту зони, що сьогодні фактично є чистими.

— Найкраще фінансується програма компенсації на харчування. Ці гроші йдуть у місцевий бюджет. Там вирішують, де та за якими цінами закуповуватимуться продукти. І ніхто цього не перевіряє, — каже Юрій Гаврилечко, 31 рік, із Фонду суспільної безпеки. — Гірше з програмою оздоровлення чорнобильців. У бюджеті 2007 року на неї передбачено 220 млн грн, у проекті бюджету-2008 закладено 290 млн. Їх треба витратити на тих, хто дійсно потребує лікування — на ліквідаторів. Їх сьогодні близько 200 тис. осіб, а чорнобильців — майже 2,5 млн. Якщо ж розтягувати чорнобильські програми на таку кількість людей, то жодних коштів не вистачить.

Цього року на чорнобильські програми виділено 4,5 млрд грн при потребі у 36 млрд, наступного ця сума збільшиться на півмільярда. А потреба, за законом, становить 45 млрд грн. Це при загальному бюджеті в 191 млрд грн.

Уже нині в Україні 19 млн пільговиків. Працюючі не витримують такого навантаження. Але говорити про скасування деяких пільг напередодні виборів означало втратити голоси. Тому про це й мовчали, роздаючи обіцянки іншим категоріям громадян.

Зараз ви читаєте новину «В Україні 19 мільйонів пільговиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути