Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 16:56

Ющенко вибирав між Черновецьким і коаліцією

Рішення Верховної Ради про проведення дострокових виборів мера столиці та Київради має набагато більше значення, ніж це видається на перший погляд. Адже від того, хто стане новим господарем Києва, залежить доля майбутніх президентських виборів.

Політичні процеси у столиці мають вплив на центральну та регіональну еліту, представники якої дуже чутливо реагують на посилення чи послаблення основних конкурентів на майбутніх перегонах — Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко. Нинішній раунд закінчився тактичною перемогою прем"єра. У відповідь на нехтування міським головою Києва Леонідом Черновецьким рішенням Кабміну Тимошенко змогла довести, що її слово є в київській політиці останнім.

Проте головні проблеми чекають на прем"єра попереду. БЮТ досі не має свого рейтингового кандидата на посаду київського міського голови. Хоча прізвище майбутнього висуванця блоку вже ніби не є таємницею — це давній соратник Тимошенко, перший віце-прем"єр Олександр Турчинов.

Головні проблеми чекають на прем"єра попереду

Київська ситуація вкотре поставила під сумнів подальшу долю демократичної коаліції. До ухвалення рішення Верховної Ради про перевибори в Києві чиновники Секретаріату президента та 13 народних депутатів з "Нашої України — Народної самооборони" зробили, здавалося, все можливе для порятунку Черновецького. Серед них батько нинішнього секретаря Київради Станіслав Довгий, народні депутати Ігор Кріль, Василь Петьовка, Петро Ющенко, Оксана Білозір, Анатолій Матвієнко, Іван Плющ та Юрій Ключковський. Мали рацію ті, хто говорив, що питання відставки київського та харківського градоначальників могло розколоти правлячу коаліцію. Проте із джерел в адміністрації США днями стало відомо, що умовою візиту Джорджа Буша до Києва 1 квітня та розгляду приєднання України до Плану дій з набуття членства в НАТО в Бухаресті було збереження нинішньої владної коаліції. Вочевидь, саме цей аргумент став визначальним для Віктора Ющенка. Президент зробив прагматичний вибір. Окрім цього, здобув і свою тактичну перемогу, отримавши ухвалений у першому читанні законопроект про Кабінет Міністрів. Ним передбачено суттєве посилення його власних повноважень та впливу на діяльність уряду.

Вибори в Києві мають відбутися або 25 травня, або 1 червня. Перемогти Леоніда Черновецького можна висуненням єдиного кандидата від команд президента і прем"єра — Олександра Турчинова чи Віталія Кличка. Або ж ухваленням змін до "Закону про місцеві вибори", яким буде запроваджено два тури голосування.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко вибирав між Черновецьким і коаліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути