Ексклюзиви
четвер, 22 грудня 2005 20:01

"Ющенко не отримує всієї інформації від суспільства"

Президент Української ліги зі зв'язків із громадськістю і директор Київської школи PR-технологій Андрій Ротовський, 50 років, вважає, що Вікторові Ющенку потрібна фахова служба для налагодження відвертого та постійного діалогу між керівником держави і суспільством.

Президентові дорікають, що його дії далеко не завжди зрозумілі суспільству. Ви з цим згодні?

 

— Дії президента не можуть бути зрозумілими всім. Адже в нього є не тільки прихильники, а й опоненти. Інша річ, що в налагодженні ефективної системи комунікації є очевидні проблеми. Тому деякі кроки Віктора Ющенка не зрозумілі навіть його прихильникам.

Тривала мовчанка президента після скандальних заяв Олександра Зінченка свідчить про відсутність фахової піар-команди?

 

— Я не можу цього коментувати, бо не знаю всіх обставин події. Можливо, тоді справді було краще промовчати. Але суть не в цьому.

Нічого не буває одразу. Президент повинен мати службу довгострокового прогнозування та моніторингу, яка б передбачила такий перебіг подій набагато раніше і виробила механізм антикризового реагування. Це — абетка піару.

Можливість осінньої відставки Тимошенко була очевидною ще навесні. Про це говорили та писали. Тому для будь-якого серйозного аналітика те, що сталося, було передбачуваним. Президентська піар-служба у своїх прогнозах могла влучити якщо не в десятку, то в дев'ятку напевне. А потім дати президентові рекомендації, як діяти далі. Мовчання Віктора Ющенка може означати й те, що цього зроблено не було.

Щось залежить від консультантів, а щось — від самого президента. Після голосування за Єханурова Ющенко проігнорував численні запитання журналістів про домовленості з Януковичем. Було дуже важливо, щоб суспільство про це довідалося...

 

Президентові потрібна комунікаційна система, гідна лідера 48-мільйонної нації

 

— Не хочу коментувати особисті вчинки президента, я не політолог. Можливо, що за тих обставин підписання меморандуму з Януковичем було важким, але правильним рішенням. Воно було потрібним суспільству, тож президент вчинив мужньо. Те, що він нічого не сказав пресі, може мати кілька причин. Знову ж — треба знати контекст.

Інша річ, що після цього мала запрацювати президентська служба зв'язків із громадськістю. Президентові потрібна комунікаційна система, гідна лідера 48-мільйонної нації.

Що ви маєте на увазі?

 

— Куди не глянь — скрізь величезні ресурси. Потрібен лише професійний підхід. Ви бачили президентський сайт? Хіба не можна зробити його на належному рівні? Щоб президент ефективно спілкувався принаймні з тими співгромадянами, які є користувачами "павутини"? Адже Інтернет нині має величезний вплив на людей. Він повинен стати стратегічним майданчиком для Ющенка.

Та найголовнішим для професійного менеджменту є не реагування, а прогноз. Не може бути успішної реакції на подію без попереднього її моделювання, що включає й вихід з тієї чи іншої ситуації. Тим більше зараз, коли на президента чекають нелегкі часи. Ющенко не повинен весь час сам думати, як йому виходити з тієї чи іншої ситуації, якої лінії дотримуватися.

Надзвичайно важлива річ — зворотний зв'язок у відносинах "президент -суспільство". Зараз на цьому каналі комунікаційні тромби. З одного боку Ющенко не отримує всієї інформації від суспільства. З іншого — суспільство також не має повної інформації про дії і вчинки президента.

Інтернет повинен стати стратегічним майданчиком для Ющенка

 

За час президентства Віктор Ющенко лише раз спілкувався з людьми у прямому телеефірі. Це те, чого зараз бракує?

 

— Це один із необхідних форматів. Враховуючи нинішню ситуацію, він має бути регулярним.

Зараз у президента стільки проблем, що тільки чесний постійний діалог із громадськістю зможе "винести" главу держави на наступних виборах. Для мільйонів людей в Україні Ющенко є втіленням певних цінностей, потужною силою. Його візитівками є чесність, порядність.

Але треба, щоб суспільство мало можливість оцінити ці якості. Тому президентові потрібні високопрофесійні консультанти. Потрібен, як ми кажемо, фаховий менеджмент репутації. Без цього Ющенко постійно потраплятиме у якусь патову ситуацію.

З іншими політиками, приміром, Юлією Тимошенко, професійні піарники працюють більш плідно?

 

— Важко сказати однозначно. Але зазначу, що в цьому вона дуже талановита сама по собі. Те, як у прямому ефірі Тимошенко поєднала жовтогарячу й блакитну стрічки, можна вносити до підручників.

Піар завжди допомагав лідерам

Яскравий приклад продуманого спілкування з суспільством продемонстрував американський президент Франклін Рузвельт. У 1930-х роках він започаткував систематичні радіовиступи — бесіди з нацією.
Цю традицію продовжив Рональд Рейган. І теж успішно. Завдяки вмінню спілкуватися з простими американцями, у 1980-х його переобрали на другий термін. На заваді не стали навіть серйозні економічні негаразди в країні. "В Америці настає ранок!" — ця фраза Рейгана стала лейтмотивом його звернень до народу.
У Британії вдалою роботою відзначалася піар-служба Маргарет Тетчер. Коли в кінці 1970-х її обрали лідером консерваторів, Тетчер особливого враження не справляла. Одягалася як заманеться, говорила як звикла. Згодом радники зі зв'язків із громадськістю змусили її брати уроки поліпшення вимови. "Залізна Леді" ретельно виправляла артикуляцію, добирала костюми. Справжнім тріумфом Маргарет Тетчер стала її поява у прямому ефірі радіо-шоу Джиммі Янга. Вона була дуже переконливою в живому спілкуванні. Рейтинг її популярності відразу поповз угору.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко не отримує всієї інформації від суспільства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути