середа, 11 листопада 2009 18:12

Уряд сприяє поглибленню кризи

Чи винен уряд у тому, що українцям так складно під час кризи? Як діяли прем"єрка та її команда, яку вони насправді ставили мету в період світових та внутрішніх економічних катаклізмів?

Жодної системної програми боротьби з кризою немає. Яку стратегічну мету ставить перед собою уряд, можна лише здогадуватися на основі цифр і фактів, що описують його дії. Із цих даних напрошується невтішний для прем"єрки Юлії Тимошенко висновок: вона свідомо нехтує виконанням функцій держави заради підтримки поточного рівня споживання окремих груп потенційних виборців.

Антикризової програми немає, але законодавчо в розпорядженні Кабінету Міністрів перебуває ресурс для боротьби зі спадом економіки. Це — Стабілізаційний фонд. За підсумком першого півріччя 2009 року він становить 6,9 млрд грн. Але витрачають кошти не на подолання кризи, а на речі, зв"язок яких із нею сумнівний. Наприклад, із фонду видали 1,76 млрд грн на зарплати гірникам. Але для того, щоб подолати скруту, насамперед, треба модернізувати вуглевидобувні підприємства. А виплата зарплат — це питання, передусім, своєчасних і повних розрахунків покупців за вугілля. По-друге, це виплата з держбюджету різниці між собівартістю й ціною. Така компенсація збитковості була завжди. Тож платити зі Стабілізаційного фонду зарплату шахтарям означає — зраджувати ідею боротьби з кризою. Ці кошти треба спрямувати на нове обладнання, що поліпшить безпеку праці та знизить собівартість вугілля.

Інший приклад нераціонального використання Стабілізаційного фонду — забезпечення житлом чорнобильців. Чого саме це має прогнати кризу з України — не зрозуміло. Проте всі бачили по телебаченню, як прем"єр передає нові помешкання пільговикам, які не можуть повірити своєму щастю.

Натомість заходами, призначеними забезпечувати невидимі, але важливі речі, як-от безпека, охорона довкілля, або ті, які є інвестиціями в майбутнє для підвищення економічного чи навіть цивілізаційного рівня країни, — урядові відомства часто нехтують.

Зокрема, до Пенсійного фонду перераховані 19,2 млрд грн. Ці кошти одразу витратять на їжу, одяг. У той же час склалася катастрофічна ситуація щодо виконання довгострокових програм Міністерства освіти і науки: 93% запланованого ним так і залишили в планах. Бо прогалини в освіті — невидимі, на відміну від грошей, виданих гірникам.

Ще гірша ситуація в Міністерстві охорони здоров"я — майже 100-відсоткове невиконання запланованого. Медицина не розвивається, бо як розвиватися, якщо її не фінансують?

Звичайно, шахтарі та пенсіонери — це важливо. Але виходить так, що уряд лише вміє платити зарплати і пенсії, а от займатися розвитком держави — освіти, медицини, науки, соціальної сфери — не має хисту.

Загалом, із 715 бюджетних програм, які мали виконувати в першому півріччі 2009-го, повністю профінансовано кожну десяту — 79.

Жертвують інфраструктурою: видатки на житлово-комунальне господарство знизилися порівняно з 2008-м на 25%, фінансування військової безпеки — на 8,7%, охорони навколишнього середовища — на 17,7%. Виконавча влада не змогла забезпечити захист ключових для виживання країни статей видатків. Отже, криза в Україні триватиме довго.

Медицина не розвивається, бо як розвиватися, якщо її не фінансують?

Внутрішній валовий продукт за перші шість місяців поточного року впав на 26%, промислове виробництво — на 31%, кількість збиткових підприємств збільшилася в півтора раза, фінансовий результат усіх українських компаній знизився більш як учетверо. Такі дані Рахункової палати. Логічно при цьому очікувати, що пропорційно зменшаться податкові надходження. Але тиск Податкової на бізнес, а також застосування адміністративних важелів до компаній, які під державним керівництвом, змусив їх зберегти виплати до бюджету — нібито економічного спаду немає.

Більше того — найважливіших податків сплатили більше від запланованого. Перевищення надходжень із ПДВ склало 973 млн грн (4,7%), податку на прибуток — 174 млн грн (1,2%).

Зокрема, цього досягли завдяки авансовій виплаті податків. "Вимивання" обігових коштів із балансів підприємств під час кризи, коли залучити кредити складно, зумовлює падіння надходження інвестицій у розвиток виробництва, підрядники залишаються без замовлень. Як результат — економіка котиться вниз.

За класичною, але, звісно, не обов"язково правильною економічною теорією, у часи гострої фази кризи треба знижувати податковий тиск, стимулювати економіку. Наш уряд діє навпаки: нещадно пресує бізнес, викачує з нього останню копійку, аби тільки нагодувати людей перед виборами та створити ілюзію, що все гаразд.

Зараз ви читаєте новину «Уряд сприяє поглибленню кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути