середа, 29 листопада 2006 16:30

Уряд хоче побороти бідність за рахунок бізнесу

Прем"єр-міністр Віктор Янукович каже — громадяни, які працюють, не мають бути бідними. Це зрозуміло: вони повинні отримувати таку зарплатню, щоб відрахування з неї забезпечували соціальні виплати державі, нормально існував Пенсійний фонд та достатньо коштів отримували місцеві бюджети.

Тобто, прем"єр говорить про середній клас, який є запорукою добробуту економічно розвинених країн. За оцінками експертів, сьогодні такий прошарок суспільства в Україні складає всього 10–12%. Проте цифра може зрости до 45%. Для цього треба зорієнтувати систему соціального захисту на принципи страхування, провести реформу оплати праці.

30-річний Олексій Голобуцький з Агентства моделювання ситуацій переконаний, що головна проблема запровадження соціальних реформ попередніх урядів — відсутність політичної волі. Їх жваво починали, але не завершували.

Середній клас складає всього 10–12 відсотків населення

— Формування середнього класу українського суспільства — це надзавдання уряду, — каже він. — Саме це — основа економіки. Країну, де 70% населення вважають бідними, не можна назвати успішною.

Яким чином урядовці збираються змінити ситуацію на краще — не дуже зрозуміло. Наступного року мінімальну зарплату, від якої залежать усі інші, планують збільшити лише на 50 грн.

— Сьогодні слід забезпечувати, насамперед, підвищення зарплати для середньої ланки кваліфікованих працівників, — стверджує міністр праці та соцполітики Михайло Папієв, 46 років. — Як це зробити, ми обговорюємо з профспілками й організаціями роботодавців. Підготовлено законопроект про соціальний діалог.

Соціальний діалог — це переговори між урядом, профспілками та роботодавцями. Саме ця трійка має обговорювати розмір мінімальної зарплати, тарифної сітки зарплат у народному господарстві  та ухвалювати рішення, враховуючи інтереси всіх учасників.

Боротися з бідністю серед працюючих влада збирається за допомогою бізнесу. Насамперед, підприємців і керівників фірм хочуть умовити підняти розмір зарплати та платити її "по-білому", а не в конвертах. Уряд апелює до соціальної відповідальності бізнесменів. Але для цього їх варто зацікавити.

В обмін Янукович обіцяє стабільне чинне  законодавство та зниження розмірів відрахувань у фонд оплати праці. Сьогодні це в середньому 37,5%. Бізнесовим структурам вигідно й те, що у проекті бюджету-2007 не передбачено жодних додаткових виплат до соціальних фондів. Навпаки, можуть зменшити відрахування на випадок тимчасової непрацездатності.

— Бізнес вимагає від влади сприятливих умов для себе. Тільки так із ним можна буде домовитися, — говорить директор Фонду суспільної безпеки Сергій Панцир, 34 роки.

Зараз ви читаєте новину «Уряд хоче побороти бідність за рахунок бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути