четвер, 04 червня 2020 07:15

Трамп накликав на Америку шторм

Карма наздогнала президента Сполучених Штатів Дональда Трампа. Ще чотири місяці тому здавалося — його точно переоберуть на другий строк. Економіка цвіла. Безробіття впало. Вартість акцій американських компаній сягала рекордів.

Упродовж весни Америка радикально змінилася. Виявилося, найпотужніша економіка світу не готова до пандемії коронавірусу, яку в лютому Трамп порівнював із сезонним грипом. Штати стали чемпіоном за кількістю хворих і смертей. Рівень безробіття з допандемійних 3,5% злетів до 15% і ­продовжує зростати. Вперше за історію США в усіх штатах запровадили надзвичайний стан.

Минулого тижня Америка вибухнула. Смерть чорношкірого американця Джорджа Флойда підірвала її. Він начебто розрахувався в магазині фальшивою банкнотою, і його при затриманні задушив поліцейський.

Влада намагалася виставити протести як безлад, влаштований лівими радикалами-анархістами, та відновити порядок грубою силою. Це тільки додало олії у вогонь. Запровадження комендантської години і введення в міста підрозділів національної гвардії не зупиняє протестувальників.

Ігнорування Трампом фактів, нехтування наукою, зневага до опонентів, пошук цапа-відбувайла замість визнання власних помилок, розбурхування в американцях ксенофобії та забобонів створили той небезпечний коктейль, який раптом підпалив американські міста.

Українські еліти роблять ставку на Вашингтон. Проте хворий титан на певний час зосередиться на власних проблемах. Його лідер спромігся загострити всі хвороби американського суспільства: економічну нерівність, архаїчну виборчу систему й неефективну — охорони здоров'я, расові забобони.

В Україні Зе-команді слід усвідомити, що веде до політичного банкрутства й колапсу державності.

Це відсутність стратегії, гра на почуттях не надто освічених мас, зверхнє ставлення до науки, безвідповідальні обіцянки, призначення на ключові посади зручних і лояльних замість професійних, вічний пошук винуватих замість визнання власних помилок, неготовність і неспроможність здійснювати реформи, коли запит на радикальні зміни в суспільстві назрів.

Америка напевне переживе шторм, який накликав на неї Трамп. Україну, яку попередній президент посадив на фінансову голку міжнародних партнерів, американський буревій може опустити на дно або змусити шукати порятунку в "рус­ского мира".

Зараз ви читаєте новину «Трамп накликав на Америку шторм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути