вівторок, 17 липня 2007 17:36

Соцпартія продовжуватиме всіх шантажувати

Дострокові вибори до Верховної Ради мають відбутися 30 вересня. Відповідно, з 2 серпня повинна офіційно розпочатися передвиборча кампанія. Оголосити її має Центральна виборча комісія. І ось довкола цього здавалося б формального питання продовжують вирувати пристрасті.

Днями спочатку лояльний до Соціалістичної партії член ЦВК Олександр Чупахін заявив, що комісія не може провести дострокових виборів. Мовляв, немає указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Крім цього, існують проблеми з формуванням окружних виборчих комісій, які створюються з представників парламентських партій. Якщо, вважає Чупахін, депутати "Нашої України" та БЮТу припинили свої повноваження, то в парламенті таких фракцій не існує.

У Секретаріаті президента вважають, що указ Віктора Ющенка про дострокові вибори не потрібен, адже Верховна Рада вже й так неправомочна — свої мандати склади понад 150 нардепів. Представник президента в Центрвиборчкомі Марина Ставнійчук заявляє, що немає потреби в рішенні ЦВК щодо обнулення списків блоку "Наша Україна", на чому наполягає коаліція.

— Печерський районний суд ухвалив, що вирішення цього питання лежить у внутрішній компетенції самої партії або блоку, який приймає рішення про так зване обнулення, — каже Ставнійчук.

Від Мороза вже майже нічого не залежить

Водночас вона не виключила, що питання обнулення списків блоку "Нашої України" знову стане черговим важким для ЦВК.

— Якщо члени ЦВК діятимуть згідно з законом, то виходитимуть з того, що блок "Наша Україна" скористався своїм правом, і ЦВК у цьому питанні має технічну роль і не має права проводити ревізію рішень партії або блоку щодо так званого обнулення, — зазначила вона.

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, 50 років, перешкодити достроковим виборам насамперед  досі намагається Соціалістична партія.

— Але одночасно соціалісти готуються до них, — зазначає політолог. — Бо розуміють, що шансів зірвати вибори майже не залишилося. Водночас тема їхньої незаконності буде однією з найголовніших "фішок" виборчої кампанії соціалістів.

Вадим Карасьов зауважує, що партнери соціалістів по коаліції — Партія регіонів та комуністи — прийняли рішення про участь у виборах. Тож від Мороза вже майже нічого не залежить.

— Хоча з юридичної точки зору зрив виборів достатньо ймовірний, треба враховувати, що з самого початку політичної кризи ситуація в країні розвивається не в жорстких рамках правового поля, — коментує політолог Михайло Басараб, 30 років. — Майже всі важливі рішення приймалися завдяки політичній волі основних гравців. Тому вибори обов"язково відбудуться, бо на це є політична воля. Соцпартія ж буде продовжувати шантажувати всіх — мовляв, або ви нам даєте якісь гарантії та преференції, або ми юридично зриваємо вибори.

Зараз ви читаєте новину «Соцпартія продовжуватиме всіх шантажувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути