Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 17:08

Росія вступить у НАТО після України

Саміт НАТО відбудеться в Бухаресті 2–4 квітня. Україна очікує, що на цьому заході їй запропонують приєднатися до Плану дій із набуття членства — відповідний запит від українського керівництва нещодавно надіслали.

Проте думки держав — членів НАТО щодо цього розділилися. За надання Україні статусу кандидата на вступ до Альянсу США, Канада, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Болгарія та деякі інші. Найбільші опоненти — Франція, Німеччина, Іспанія. Вони дають зрозуміти, що не бажають сваритися з Росією. А Москва категорично проти вступу України в НАТО.

Хоча самому Кремлю змінити публічне ставлення до блоку заважають суто ідеологічні чинники. У співпраці ж із НАТО Росія пішла набагато далі України. Зокрема, в галузі  оперативної сумісності військ, антитерористичній діяльності в рамках операції "Активні зусилля" в Середземномор"ї, у сфері протиракетної оборони на театрі військових дій тощо. А нещодавно Кремль запропонував Альянсу розгорнути спільну операцію з перехоплення каналів постачання героїну з Афганістану. Взагалі, завдяки створеній 2002 року раді Росія — НАТО Москва має слово в ухваленні блоком рішень не лише в таких галузях як боротьба з тероризмом чи врегулювання регіональних криз, а й у контролі за озброєннями.

Російське суспільство найкраще цементується образом спільного ворога

Але для внутрішнього користування, тобто для російських громадян, щодо НАТО використовується войовнича риторика. Адже російське суспільство найкраще цементується образом спільного ворога.

Між тим Кремлю слід уже зрозуміти: що раніше він дасть Києву "зелене світло" в Альянс, тим швидше і Росія зможе приєднатися до блоку. Бо шлях на Захід для неї лежить через Україну. Не тільки географічно, а й ментально. А приєднуватися до НАТО рано чи пізно доведеться з огляду на демографічну та міграційну експансію китайців на Далекому Сході та в Сибіру.

Тим часом на наступному саміті планується окрема зустріч на найвищому рівні країн — членів блоку з президентом РФ Володимиром Путіним. Це буде першим випадком участі Росії у натовських самітах. Що й засвідчує особливі партнерські відносини Кремля з Альянсом.

Зараз ви читаєте новину «Росія вступить у НАТО після України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути