Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 18:24

"Горілка за 100 гривень нічим не відрізняється від горілки за 25"

  Валентин Безрукий: ”На ринках продукти, які швидко псуються, купувати не слід. Тільки фрукти й овочі”
Валентин Безрукий: ”На ринках продукти, які швидко псуються, купувати не слід. Тільки фрукти й овочі”

Вітчизняні супермаркети наполовину завалені підробними продуктами, вважає керівник Центру незалежних експертиз "Тест" 39-річний Валентин Безрукий.

— Ми купуємо продукти вроздріб і в лабораторії шукаємо речовини, яких у них не має бути. Недавно в згущеному молоці одного з виробників знайшли відбілювач — діоксид титану. Або гідроксиметилфурфурол — забруднювач, який виявили у вітчизняних соках. Іще 2003-го у соняшниковій олії виявили канцерогенний забруднювач бензопірен.

Хіба продукти не перевіряють на вміст сторонніх речовин?

— У державну лабораторію виробник подає найкращі зразки. Повірте, зовсім не ті, що опиняться на прилавку. Крім того, Мінохорони здоров"я і Держспоживчстандарт перевіряють продукти лише на безпечність. Якщо ж ви хочете дізнатися, чи є м"ясо в ковбасі, то несіть її на гістологічний аналіз. Держава з таких досліджень не проводить, бо наявність чи відсутність м"яса в ковбасі не є показником її безпечності.

Продукти в європейських крамницях якісніші?

— В Євросоюзі також роблять лише аналізи на безпечність їжі. У будь-який момент експерти можуть анонімно закупити товар на пробу. Порушників відчутно оштрафують, товар вилучать із продажу. Але з якістю товарів у європейців також вистачає проблем. Нещодавно наші німецькі колеги досліджували біопродукцію, яку вважають суперчистою. Все одно в ній виявили сторонні хімічні речовини.

Як споживачеві вибрати якісний товар у супермаркеті?

— Очевидних параметрів якості немає, хіба що дата виробництва та ціна. Навіть якщо розпакувати і спробувати продукт у магазині. Натуральні соки ніколи не пахнуть так смачно, як ті, в які додали підсилювачі смаку. Ми протестували гранатові соки. У більшості зразків не було навіть самих гранатів.

Штучний сік пахне смачніше за натуральний

На ринках продукти, які швидко псуються, купувати не слід. Тільки фрукти й овочі.

Які фальсифікати трапляються найчастіше?

— У молочній продукції виробники замінюють молочні жири на рослинні. Порушують технології приготування соків, вин. Наприклад, беруть сік бузини і за допомогою лимонної кислоти й ароматизатора відновлюють композицію гранатового соку. Так само "женуть" вино — із концентрату. Коньяки 5-річної витримки виявляються 3-річними. Часто використовують гру слів для позначення товару. Наприклад, людина купує "йогуртний" чи "кефірний" продукт і думає, що це йогурт чи кефір, хоча насправді це не те й не інше.

Дорожчі продукти якісніші?

— Не завжди. Нещодавно ми тестували дитячі сосиски. Із десяти марок лише найдорожчі виявилися справжніми. А коли досліджували московські ковбаси, то найдорожча продукція виявилася найгіршою. Не бачу залежності ціни і якості в горілці. Спирт всюди однаковий. Горілка за 100 гривень нічим не відрізняється від горілки за 25. Поняття "елітна горілка" взагалі годі пояснити.

Чи варто споживачам орієнтуватися на товари, що перемогли в конкурсах якості?

— Організатори конкурсів заробляють на видачі нагород, а виробник потім використовує це в рекламі. Самих же досліджень товару не роблять.

Зараз ви читаєте новину «"Горілка за 100 гривень нічим не відрізняється від горілки за 25"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути