вівторок, 08 жовтня 2019 06:31

"Наслідків не усвідомлюють ні Кучма, ні Зеленський, ні навіть Путін"

— У неділю на Майдан ­вийшли і люди, які пройшли війну й володіють зброєю. Такого не було ні ­2004-го, ні 2014-го. Ситуація напружена, небезпечна. Вимагає максимальної обережності від влади. Підписання "формули Штайнмаєра" різко звузило простір для нашого дипломатичного маневру, — каже політолог Віктор Небоженко, 66 років.

6 жовтня у 32 містах України пройшло народне віче "Ні — капітуляції". Мітингували проти реалізації "формули Штайн­маєра", що передбачає вибори в окупованих районах Донецької та Луганської області й особливий статус для цих територій.

У столиці в неділю на Майдан зібралися 10 тис. людей, заявили в поліції ­Києва.

Активісти створеного напередодні "Руху опору капітуляції" висунули вимоги до влади — заборонити особливий статус для окремих районів Донеччини й Луганщини. Не відводити війська. Не допускати амністії бойовиків. Заборонити діяльність будь-яких недержавних воєнізованих формувань, зокрема "народних міліцій". Не проводити місцевих виборів на території ОРДЛО, доки Київ не контролюватиме українсько-російський кордон. Україна має відмовитися від Мінських переговорів та ініціювати перемовини в Будапештському форматі — за участі США.

Окремо активісти вимагають відставки голови Офісу президента Андрія Богдана. Він заявив, що за участь в акції людям платили гроші.

Вимоги влада має виконати до 14 жовт­ня. На День захисника запланований наступний мітинг.

— Вибори на Донбасі можуть відбутися лише за українським законодавством. Це одна з червоних ліній, про які ми говорили, — запевняє спікер Верховної Ради 35-річний Дмитро Разумков в інтерв'ю каналу "Україна" у день протестів.

— Голосувати можна, коли немає кулеметів, танків та іншої зброї. Ми зможемо провести вибори за умови досягнення безпекового компонента. Коли матимемо контроль над кордоном і ОБСЄ визнає ці вибори. Тоді почне працювати новий закон про особливий статус Донбасу. Він не писатиметься в Офісі президента або в комітеті Верховної Ради. Цей закон створюватимемо разом із суспільством.

— Прийнята Леонідом Кучмою в Мінську "формула" несе для України політичні зобов'язання. Ми не зможемо відмовитися від своїх слів без наслідків, — вважає голова парламентського комітету із зовнішньої політики 48-річний Богдан Яременко. — Окремі слова можна правити, суть — ні.

— Влада боїться мітингувальників. Заява голови Офісу президента Андрія Богдана про проплачені акції свідчить про розгубленість, — вважає Віктор Небоженко.

— Немає діалогу з протестувальниками. Вони бояться капітуляції, не вірять у професіоналізм і патріотизм керівників держави. Влада має пояснити свою позицію. Зустрітися з людьми. Цього не відбувається — протестні настрої ростуть. У теперішній верхівці мало хто готовий говорити із суспільством. Ніхто, крім Богдана, навіть не прокоментував масові протести по всій державі. На них має реагувати Рада нацбезпеки й оборони. Політики не контролюють ситуацію.

Через переляк влада може відмовитися від "формули "Штайнмаєра". Та підписавши її, Київ сказав "А". Тепер Росія та Захід вимагатимуть "Б" і "В". Це погіршує дипломатичне становище. Нас обплутають зобов'язаннями, які дозволять Франції, Німеччині та Росії тиснути на Україну за допомогою міжнародних організацій. Мінські домовленості частково легітимовані засіданням Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй. Кремль може винести "формулу Штайн­маєра" на розгляд цього органу. Якщо він її підтримає, позиція Києва погіршиться ще більше.

Влада затягуватиме час і прийматиме обставини так, як вони складатимуться. Не розуміє до кінця ризиків для держави. Для них відстоювання національних інтересів виглядає легким завданням. Наслідків утілення "формули" не усвідомлюють ні Кучма, ні Зеленський, ні навіть Путін. Останній шокований щедрим дарунком України.

Зараз ви читаєте новину «"Наслідків не усвідомлюють ні Кучма, ні Зеленський, ні навіть Путін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути