пʼятниця, 18 січня 2019 06:05

Порошенко занурює нову церкву в передвиборчий бруд

Останні тижні 2018-го і перші після Нового року президент Петро Порошенко активно займається церковними справами. Більше того — переважно лише ними.

Зараз тривають поїздки глави держави областями. З наданим Православній церкві України томосом побував у Рівному, Вінниці, Луцьку та Борисполі. Очевидно, поїде і в інші міста.

Поза сумнівом, Порошенко зіграв велику роль в отриманні українським православ'ям автокефалії. Для когось це стане причиною голосувати за нього на виборах. Однак зараз виглядає, що президент узяв щось новонароджене та чисте й безцеремонно занурює це в бруд передвиборчої кампанії. Легко було передбачити, що Порошенко використовуватиме томос для переобрання. Та навряд чи хтось думав, що так безпардонно.

"Держава зробила для томосу все, що могла і мусила зробити", — заявляв Порошенко у відеозверненні в кінці листопада 2018 року. Мовляв, далі справа за церковними ієрархами.

Однак і на Об'єднавчому соборі, і на подальших заходах ієрархам було відведено ролі другого плану — як і тепер, під час "томос-туру". Головним у ПЦУ виглядає саме Порошенко. Країну завішано його церковною рекламою, вона в інтернеті та на телебаченні.

Виявляється, ризики для нової Православної церкви України можуть бути не лише від агресивного російського православ'я та Кремля. А й від уподібнення тій же РПЦ. Злиття з державою та обслуговування політичних інтересів нічого доброго новоствореній церкві не принесе. Тим більше, що влада безбожно порушує заповіді й власні обіцянки, на повну експлуатує країну. І в цьому так само подібна до російської.

Близько 85% українців не довіряють Порошенкові. На тлі неуспішних чотирьох із половиною років президентства томос справді для нього є удачею. Принаймні, в розумінні його політтехнологів.

У президентському штабі розраховують, що це відволіче виборця від корупції, здорожчання життя та соціальної несправедливості, численних альянсів Порошенка з соратниками Януковича тощо. Змусить людей забути невиконані обіцянки, які тодішній кандидат у президенти щедро роздавав 2014-го.

Та за всієї історичної ваги, томос і автокефалія не можуть бути індульгенцією для влади. І вони не подолають тих загроз і викликів, що стоять перед Україною.

Канонічна і незалежна від Москви Українська церква справді важлива. Вона сприятиме поступовому зменшенню російського впливу. Але рятуватися від Росії й віддалятися від неї Україні треба вже зараз. Тут допоможуть лише швидкі зміни, які зроблять державу модерною, непідконтрольною олігархату, демократичною та економічно міцною. Відмінною від Росії — у тому числі й у стосунках церкви та тих, хто при владі.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко занурює нову церкву в передвиборчий бруд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути