четвер, 29 жовтня 2009 18:38

"Необхідно зробити все, щоб Україна була інтелектуально сильною"

  Юлія Тимошенко переконана, що ученим необхідно зосередитися на пошуку й способах використання альтернативних джерел енергії та енергоощадних технологіях
Юлія Тимошенко переконана, що ученим необхідно зосередитися на пошуку й способах використання альтернативних джерел енергії та енергоощадних технологіях

У середу прем"єр-міністр Юлія Тимошенко провела спеціальне засідання Кабміну, присвячене розвитку науки, нанотехнологій і енергоощадних технологій. Саме інтелектуальний потенціал України допоможе нам упоратися з кризою і вийти на перші позиції в світі, вважає керівник Кабміну.

Юлія Тимошенко — перший прем"єр, що приділяє науці стільки уваги, визнає президент Національної академії наук України Борис Патон:

— "Великі вісімка" та "Велика двадцятка" країн роблять ставку саме на науку, тому що без неї неможливо досягти успіхів в економіці, культурі й розвитку держави. Юлія Тимошенко саме так ставиться до науки. Вона з великою повагою, інтересом ставиться до нас, чекає від науки нових досягнень, щоб Україна була багатою державою. Усі учені можуть підтвердити, що Тимошенко цікавиться всіма галузями, які розвиваються на науковій основі.

Зусиллями Кабміну й НАНУ було розроблено  й затверджено урядову програму. Тоді ж визначили 10 найважливіших напрямів наукових досліджень і розробок, потрібних зараз державі. Криза внесла корективи в плани, проте робиться все, щоби втілити пріоритети в дійсність.

Підтримувати українських учених необхідно, адже результати їхньої роботи — це не просто теми дисертацій, а те, що потрібно застосовувати в повсякденному житті. Наші науковці, за словами Юлії Тимошенко, досягли серйозних результатів у галузі генерування надвисоких частот сантиметрового і міліметрового діапазонів мікрохвиль. Це використовують у новітній техніці. Медики розробили високоефективний антибіотик саназин, яким лікують туберкульоз та інші недуги.

Згадала Юлія Тимошенко і про унікальну технологію, пов"язану зі зварюванням живих клітин. Її розробили в Інституті електрозварювання ім. Патона. Вона допомогла успішно провести 50 тис. операцій.

Уряд має створити сприятливі умови для розвитку науки. Для Юлії Тимошенко це справа честі. Саме тому вона взяла виконання 10 пріоритетів розвитку науки під особистий контроль.

Головний документ — це план заходів із підвищення ефективності наукових досліджень і подальшого розвитку науково-технічного потенціалу України.

Крім того, Кабмін прийняв постанову "Про затвердження Державної цільової науково-технічної програми "Нанотехнології та наноматеріали" на 2010–2014 роки". Прем"єр підкреслила, що в світі питання розвитку нанотехнологій — одне з пріоритетних. Якщо програма запрацює згідно із задумом, виробництво нової продукції світового рівня зросте й Україна зможе на цьому непогано заробляти.

Юлія Тимошенко планує створити додатково 300 тис. робочих місць для молодих учених, які примножуватимуть інтелектуальний потенціал країни. У провідних сферах економіки, зокрема хімічній промисловості та металургії, затвердять науково-технічну програму. Відповідну постанову прийняв уряд.

Підтримку  науковців і фінансування досліджень необхідно упорядкувати в юридичному й організаційному планах. Ключова роль належить експертній раді при Академії наук. Вона має оцінювати наукові дослідження і визначати доцільність виділення коштів.

Наприклад, Юлія Тимошенко поділилася планами щодо фінансування проектів на авіа- та машинобудівних підприємствах, в оборонно-промисловому комплексі. Прем"єр переконана, що ученим необхідно зосередитися на пошуку й способах використання альтернативних джерел енергії та енергоощадних технологіях. Ідеться про будівництво енергопасивного житла з покриттям із прозорих матеріалів, теплозбережними вікнами, самоочисними скляними поверхнями, яке потребує мізерних енерговитрат.

На цьому ж засіданні Кабмін прийняв постанову про підвищення на 10% окладів науковцям бюджетних наукових установ. У зв"язку з цим міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова відзначила, що 2008 року виникла диспропорція в оплаті праці працівників галузевих академічних інститутів та інших підрозділів НАНУ. Тепер цю різницю уряд усунув.

По закінченні засідання прем"єр нагородила провідних науковців:

— Я хочу подякувати українським ученим, які роблять усе, щоб Україна була інтелектуально сильною. Адже в такому разі вона буде конкурентоспроможною в світі.

Зараз ви читаєте новину «"Необхідно зробити все, щоб Україна була інтелектуально сильною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути