вівторок, 30 листопада 2010 04:15

Наступного року Україна втрачатиме хімічну галузь

Президент Віктор Янукович удесяте зустрівся зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим. Заявив, що Україна і Росія рухатимуться шляхом зближення економік.

— І російський, і вітчизняний бізнеси тісно пов'язані з владою. Проте від бажання президентів залежить не все. Інтеграції економік опиратимуться насамперед потужні фінансово-промислові групи, — каже керуючий партнер аналітичної групи "Да Вінчі АГ" Андрій Колпаков, 30 років.

У команді Януковича мінімум дві донецькі групи активно виступають проти приходу російського капіталу. Металургійна "Запоріжсталь" перейшла до рук наших сусідів, триває інтеграція літакобудівних підприємств. Але в суднобудуванні росіянам не вдалося придбати шість українських підприємств. Низька ймовірність цих контрактів і 2011-го.

Наступного року Україна втрачатиме хімічну галузь. Фінансова група бізнесмена Дмитра Фірташа має дешевий газ і може концентрувати у своїх руках хімічні активи. Ми спостерігали покупку товариства "Стирол", зараз домовляються про оренду заводу "Дніпроазот". Якщо група Фірташа згодом продасть хімічні активи росіянам, аграрна Україна фактично залишиться без високих урожаїв, бо бракуватиме добрив.

У харчовій промисловості росіян цікавить алкоголь. Нібито домовилися про перехід української компанії "Немірофф" під контроль "Русского стандарта".

У банківський сфері активний "Газпромбанк". Наступного року у його портфелі може опинитися український "Агропромбанк". А "Сбербанк России" скуповує мережі банкоматів, розширює свої відділення по Україні.

Росіяни також цікавляться родовищами золота, яке щороку дорожчає на світовому ринку. Наміри контролювати дві наші копальні висловлює  компанія "Поліметал". У сфері зацікавлень росіян й уранова сировина.

Можливий переділ галузі легкої промисловості. Але цей бізнес в Україні здебільшого перебуває в тіні, тому обсяги контрактів спрогнозувати важко.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року Україна втрачатиме хімічну галузь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути