Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2007 17:00

"Найпривабливішими для польських інвестицій є західні регіони"

  Мар’ян Пшезьдзєцкі: ”Перспективним буде експорт до Польщі з України каменю, металу, цементу, щебеню”
Мар’ян Пшезьдзєцкі: ”Перспективним буде експорт до Польщі з України каменю, металу, цементу, щебеню”

Голова секретаріату колишнього прем"єр-міністра Польщі Казімежа Марцинкевича 39-річний Мар"ян Пшезьдзєцкі каже, що працювати в Україні польським бізнесменам стало легше, хоча великою проблемою залишається нерівність перед законом.


Чи й досі польські бізнесмени побоюються працювати на українському ринку?

— Так, і не лише через непевну політичну ситуацію. Є структури, що кажуть про якісь там "дахи". Раніше були погрози з боку ваших обласних адміністрацій, постійні незрозумілі перевірки на місцевому рівні.

Щоправда, зараз ситуація трохи змінилася на краще, але не всі в Польщі про це знають. А усталений раніше імідж заважає довірі. Однак найбільше непокоїть українське законодавство.

Погані закони?

— Справа не тільки в якості, а й у виконанні. Закон має бути один для всіх. А тут виходить для одних одні умови, для інших — інші. Це очевидно,  вже починаючи з митниці. Та й на кордоні постійні черги. Так ринок не розвинеш. Польський досвід свідчить: інвестор відкриває виробництво після того, як створив для бізнесу ґрунт — знайшов клієнтів, уклав договори тощо. На це йде 3–4 роки. І в цьому плані умови роботи в Україні дуже непрості.

А що приваблює польських інвесторів в Україні?

— Насамперед сам ринок. Сьогодні наші компанії активно працюють в основному в Західній Європі. Інвестують в енергетику, банківську систему, телекомунікації. Це великі проекти. Найбільше експортують до Німеччини — на суму близько 20 мільярдів доларів на рік. Тоді як за польською статистикою експорт в Україну торік становив близько 4 мільярдів доларів.

Торік експорт в Україну склав близько 4 мільярдів доларів

Нині в Україну поляки інвестують у дрібне виробництво. Йдеться про кілька сотень компаній. Саме такий дрібний бізнес для вас є дуже надійним і перспективним. І це починає розуміти місцева влада. Ще років десять тому багато керівників поводилися інакше — хотіли щось від інвесторів, заважали, погрожували. Зараз менталітет змінився. Гарні відгуки про Львівську, Волинську, Житомирську області.

Які регіони України привабливі для польських інвестицій?

— Найпривабливіші — західні. Ще кілька років тому в Польщі існувала думка, що Західна Україна не перспективна, багато людей виїхали за кордон на заробітки. Ми гадали, що гроші є тільки в Східній Україні. А сьогодні бачимо, що в східних регіонах дрібний бізнес не розвивається, а в західних — навпаки. Заробітчани привезли гроші і вкладають їх у розвиток власного бізнесу. Учора була маленька крамничка — сьогодні вже крамниця, а завтра, дивишся, і фірмочка.

Польський бізнес готовий в цьому співпрацювати. Нині він непогано почувається у Львівській, Волинській, Івано-Франківській, Житомирській, Вінницькій, Київській областях. Для польських підприємців цікава також Харківщина — там багато навчальних закладів, високий інтелектуальний потенціал, гарні кадрові ресурси.

Експорт в Україну зростає?

— Так, поступово. Але є проблеми. Після помаранчевої революції український уряд закрив спеціальні економічні зони, і багатьох це збентежило. Та, думаю, це не зашкодить загальній співпраці. До речі,  експорт України в Польщу теж зростає. Але асортимент інший.

Що експортують наші держави одна в одну?

— Ми — в основному будівельні матеріали, побутову техніку, продукти харчування, машини, деталі до них. Он український "АвтоЗАЗ" купив  завод у Варшаві. А з України до Польщі йде дерево, щебінь тощо. Хоча останнім часом почали поставляти і зерно. Думаю, перспективним буде експорт в Польщу з України каменю, металу, цементу, щебеню. Польща активно розбудовується. Бум розпочався два роки тому, через вступ до Євросоюзу. ЄС виділив на будівництво 80 мільярдів євро, зокрема 30 мільярдів — на дороги.

До речі, проведення Польщею та Україною Євро-2012 може змінити  вже існуючі проекти. Так, автобан, що планувався в іншій частині країни, побудують до міст, які прийматимуть чемпіонат, — Варшави, Гданська, Познані й Вроцлава. Автобан до українського кордону Польща планувала побудувати не раніше 2016 року, але через Євро-2012 роботи прискорять.

Країни будуватимуть "футбольні" автобани разом?

— Ні, кожна самостійно. Україна збирається будувати автобан від польського кордону до Львова, а потім автобан Львів—Рівне—Київ. Я сумніваюся, що українці встигнуть побудувати автобан Львів—Вінниця—Дніпропетровськ. Не кажу про фінансовий бік проекту — навіть із технічного погляду масштаб операції божевільний.

Зараз ви читаєте новину «"Найпривабливішими для польських інвестицій є західні регіони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути