вівторок, 03 грудня 2019 06:05

"Мотор Січ" повинна контролювати держава"

— Китайці хочуть отримати понад 50 відсотків акцій запорізького заводу "Мотор Січ". Ми направили в Антимонопольний комітет запит щодо продовження термінів продажу на два місяці, — каже керівник Укроборонпрому 43-річний Айварас Абромавичус в інтерв'ю "Економічній правді".

— Проводимо аудит взаємин конструкторського бюро "Івченко прогрес" (держ­підприємство виробляє авіаційні й промислові двигуни. — ГПУ) і "Мотор Січі". Після закінчення чинної угоди між підприємствами почнуться взаємини українського бюро з по суті вже китайським заводом "Мотор Січ". Хочемо домовитися з новими власниками про співпрацю, підписати нові ліцензійні договори. "Мотор Січ" повинна контролювати держава. У розвинених країнах при купівлі іноземними інвесторами таких критично важливих підприємств держава має право вето. Варто прийняти для цього закон.

У серпні китайська компанія "Скайрайзон" подала на узгодження в Антимонопольний комітет України угоду про купівлю понад 50% акцій "Мотор Січі". З контрольним пакетом одноосібно вирішувати долю заводу. 21 листопада АМКУ відклав розгляд питання на два місяці.

Наприкінці літа в Україну приїздив радник президента США Джон Болтон. Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським і тодішнім керівником Ради нацбезпеки й оборони Олександром Данилюком говорив про ризики продажу "Мотор Січі" китайцям. Мовляв, Пекін веде нечесну гру проти Вашингтона і краде військові технології. Штати намагаються завадити цій угоді, бо вона в рази підвищить оборонні позиції Китаю, писало американське видання "Волл Стріт Джорнал".

— "Мотор Січ" фактично належить китайським компаніям вже кілька років. Із початком війни завод втратив третину свого ринку — весь російський. Колишній власник В'ячеслав Богуслаєв не міг утримувати підприємство на плаву, тож вирішив продати, — пояснює економіст Борис Кушнірук, 53 роки.

— Китай зацікавлений у нашій технології виготовлення двигунів. Виробляє власні літаки й гелікоптери, проте мотори мусив імпортувати.

Богуслаєв продав "Мотор Січ" кільком китайським компаніям. Зараз вони об'єдналися в холдинг, який одноосібно хоче керувати заводом. Для цього мають отримати дозвіл Антимонопольного комітету. Без нього китайці будуть вимушені продати "Мотор Січ". Скоріш за все, цього не станеться. Тиснутимуть на українську владу, що без їхніх інвестицій підприємство закриється і 30 тисяч людей залишаться без роботи.

Яка від продажу користь Україні?

— Китайський холдинг модернізує виробництво, покращує умови праці. Ці інвестиції врятували підприємство від банкрутства. Завод буде працювати і платити податки в український бюджет.

Сполучені Штати застерігали Україну від такого кроку.

— Нам потрібно не розсваритися зі США. Але зберегти підприємство. Це можна зробити за китайські гроші. Американці не бажають купувати його. Мають свої потужності для вироблення двигунів. Нам треба переконати союзників, що українську технологію не вивезуть у Китай, щоб потім використати проти Вашингтона. Саме цього побоюються в адміністрації Трампа. Можливо, варто запровадити спеціальну раду, яка стежила б за цим.

Зараз ви читаєте новину «"Мотор Січ" повинна контролювати держава"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути