четвер, 19 червня 2008 17:00

Москва тисне на українське керівництво

 

Заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий, 37 років, вважає, що Росія штучно пов"язує питання вступу України до НАТО з долею Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

— У договорі лише йдеться про те, що сторони зобов"язуються не вступати у ворожі військові угруповання, — каже експерт. — Але ж НАТО з Росією має навіть вищий рівень співробітництва, ніж з Україною. Тож, з точки зору міжнародного права, це не має ніякого підґрунтя.

Кремль може розірвати договір без будь-яких підстав, наголошує Валерій Чалий. Для цього треба лише попередити українську сторону за шість місяців. Але питання російської мови, НАТО, Чорноморського флоту, Криму й Севастополя тут ні до чого — вони цим документом не регулюються.

— Такі міфи створюють у Росії й запускають в інформаційний простір України свідомо, — додає експерт. — Це засіб тиску на українське керівництво і маніпулювання громадською думкою. Цьому слід протидіяти відповідно до концепції інформаційної безпеки держави.

Російський політолог Андрій Окара, 36 років,  вважає, що розірвання Росією  Договору про дружбу, співробітництво і партнерство не дасть їй ніяких підстав для претензій на Крим і Севастополь. Адже цей документ не визначає кордони держав чи належність територій. Ці проблеми врегульовані раніше договором про утворення СНД. Крім того, Україна 1993 року добровільно відмовилася від ядерної зброї під гарантії її територіальної цілісності з боку США та Росії. А перебування Чорноморського флоту регулює окремий договір.

— Кремль не зацікавлений у загостренні двосторонніх відносин, — зазначає політолог. — А те, що говорять окремі російські політики, — це емоційна реакція на рух України до НАТО і щодо виведення Чорноморського флоту із Севастополя. Це аж ніяк не стратегія Росії. Розривати базовий політичний договір вона не буде.

Зараз ви читаєте новину «Москва тисне на українське керівництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути