пʼятниця, 21 вересня 2018 07:20

Московський патріарх прокляв книжки українською мовою

1416 року Московський митрополит Фотій і собор російських єпископів піддали анафемі митрополита Київського Григорія Цамблака. Московська церква не визнавала Київської митрополії у Великому князівстві Литовському і вважала лише себе її правонаступницею. Митрополита звинуватили в привласненні духовної влади. Українські єпископи та Константинополь проігнорували це прокляття.

1458-го київського митрополита Григорія Болгарина висвятив Константинопольський патріарх Григорій Мамма. Московський патріарх Іона обряду не визнав й оголосив йому анафему.

1690 року собор під проводом патріарха Московського Іоакима оголосив анафему так званій "хлібопоклонницькій єресі". Ідеться про твердження, що хліб і вино стають тілом і кров'ю Христа. Разом із католиками цього дотримувалися й українські православні. Тоді ж заборонили читати твори українців Петра Могили, Кирила Ставровецького, Симеона Полоцького, Луки Барановича. В Україні та низці православних країн анафему не визнали. Через це наступний московський патріарх Адріан за три роки піддав анафемі всі книжки Києво-Печерської лаври, які друкували українською.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріарх прокляв книжки українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути