четвер, 13 серпня 2020 07:05

"Коломойський не зможе висунути носа з України"

6 серпня міністерство юстиції США звинуватило олігарха Ігоря Коломойського в розкраданні грошей Приватбанку. Кошти він начебто відмив у Штатах та інших країнах через мережу компаній-посередників.

Американський мін'юст вимагає конфіскувати нерухомість Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова на $70 млн. Мова про офісний центр у Луїзвіллі й головний штаб компанії "Компуком" у Далласі.

4 серпня Федеральне бюро розслідувань провело обшуки у Клівленді в приміщеннях компанії "Оптіма менеджмент груп", яку теж пов'язують із Коломойським. Підозрюють, олігарх відмивав гроші через нерухомість і в цьому місті.

Загалом серед американських активів Коломойського та його партнерів — майже пів мільйона квадратних метрів комерційної нерухомості в Огайо, сталеливарні заводи у Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод із виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі та комерційна нерухомість у Техасі.

— Усі інвестиції у США були зроблені з власних коштів, — говорить 57-річний Ігор Коломойський. Звинувачення відкидає.

У грудні 2016-го Приватбанк перейшов у власність держави. До націоналізації шахрайство в банку призвело до збитків у $5,5 млрд, підтвердила міжнародна детективна агенція "Кролл". У грудні 2017 року вже державний Приватбанк подав позов до Високого суду Лондона. Британці арештували активи Коломойського та Боголюбова по всьому світу на $2,5 млрд.

— Правосуддя США працює не як українське. Там Коломойський не має жодного впливу і розслідування його махінацій підійшло до точки неповернення. Американці назбирали достатньо доказів злочинів українського олігарха і тепер можуть сильно зіпсувати йому життя, — каже інвестиційний банкір Сергій Фурса, 38 років.

— Якби Штати вимагали екстрадиції Коломойського з України — ми не видаємо своїх громадян, згідно з Конституцією. Але щодо підданого Швейцарії — інша справа. Навряд американці офіційно вимагатимуть екстрадиції. Скоріш за все, будуть неформальні розмови. Головне — політична воля Києва. Сумніваюся, що Володимир Зеленський піде на це. Хіба під величезним тиском Заходу. Поки що цього немає, Коломойський поступово перетворюється на такого собі Пабло Ескобара (колумбійський наркобарон. — ГПУ) українського розливу. Не може висунути носа з України. Проте тут робить ледь не що забажає.

"Після публічного звинувачення Коломойського та його партнерів з боку США відсутність конкретних дій правоохоронної системи України вказуватиме, що українська влада на чолі з Зеленським прямо блокують розслідування незаконних дій олігарха. А це може передбачати і персональні санкції Штатів проти всіх нинішніх керманичів України", — написав економіст 54-річний Борис Кушнірук у фейсбуку.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський не зможе висунути носа з України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути