пʼятниця, 10 листопада 2017 06:30

"Каталонці не збиралися воювати до перемоги"

Автор: REUTERS
  У каталонському місті Жирона протестувальники прорвалися через кордон поліції на залізничній станції й заблокували рух поїздів 8 листопада. Офіційною причиною страйку була вимога розширення трудових прав. Але сепаратистські партії закликали своїх прихильників вийти на вулиці на захист ув’язнених каталонських політиків
У каталонському місті Жирона протестувальники прорвалися через кордон поліції на залізничній станції й заблокували рух поїздів 8 листопада. Офіційною причиною страйку була вимога розширення трудових прав. Але сепаратистські партії закликали своїх прихильників вийти на вулиці на захист ув’язнених каталонських політиків

— Лідери Каталонії говорили про "незалежність", а насправді лише відновлювали широку автономію. Штовхнули людей на шлях, яким не збиралися йти, — каже експерт із зовнішньої політики Олексій Куроп'ятник, 58 років.

6 листопада відстороненого лідера іспанського регіону Каталонія 54-річного Карлеса Пучдемона та чотирьох міністрів звільнили з-під варти в Бельгії. Будуть на свободі, доки суд не прийме постанову про виконання ордера на арешт, виданого Іспанією.

5 листопада Карлес Пучдемон із соратниками здалися бельгійській поліції. 31 жовтня вони не з'явилися на засідання суду в Мадриді, де взяли під варту інших колишніх членів регіонального уряду. Їх звинувачують в організації заколоту, розтраті державних коштів. За це можуть засудити до 30 років позбавлення волі. Парламент регіону 27 жовтня проголосував за незалежність від Іспанії після референдуму про відокремлення, що відбувся 1 жовтня.

— Влада Каталонії прагне відновити автономію, яку їм надали 2006 року. За нею каталонці визначалися нацією й мали право претендувати на незалежну державу. Але під тиском іспанських націоналістів 2010-го центральний уряд скасував широкі повноваження. Він не бажає втрачати підтримку виборців, відновивши їх, — продовжує Олексій Куроп'ятник.

— Під тиском Брюсселя Мадрид може піти на певні поступки. Ймовірні навіть дострокові парламентські вибори в Іспанії. Політика центру пом'якшується. Думаю, ЄС натякнув, що не варто гратися в мачо.

Чому лідери Каталонії так легко відступили?

— Сподівалися на поступки Іспанії, чого не сталося. Жодної радикальної тактики, реального прагнення незалежності, наміру воювати до перемоги Пучдемон не мав. Він сам казав, що хочуть не самостійної держави, а щоб Мадрид сів за стіл переговорів.

Що на нього чекає далі?

— Пучдемон може бути показово ув'язнений. Але далі слідства справа не зайде. Лідера сепаратистів звільнять за браком доказів під тиском Брюсселя.

Який урок може винести Україна з подій у Каталонії?

— З людьми треба розмовляти й не випускати зі свого ідеологічного впливу. Донбас і Крим завжди відчували себе сепаратно. Київ не вирішував ці питання, і росіяни цим скористалися. Наша ситуація зовсім інша, бо відбулося іноземне втручання. Крім того, каталонці не планували міняти зовнішню чи внутрішню політику.

Зараз ви читаєте новину «"Каталонці не збиралися воювати до перемоги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути