вівторок, 18 вересня 2018 07:45

Естонія перша в світі запровадила голосування на виборах через інтернет

Автор: www.medium.com
  Естонці отримують ID-карту з 15 років. Вона містить чіп, на якому зберігаються особисті дані власника. Щоб скористатися картою, її потрібно вставити в зчитувальний пристрій, підключити до комп’ютера та ввести пін-код
Естонці отримують ID-карту з 15 років. Вона містить чіп, на якому зберігаються особисті дані власника. Щоб скористатися картою, її потрібно вставити в зчитувальний пристрій, підключити до комп’ютера та ввести пін-код

Уявіть: ви живете в глухому естонському селі, скоро Новий рік і ви пригледіли собі в сусідньому лісі ялинку. Хочете зрубати її — однак, щоб це було легально.

2018 року питання вирішується так: ви запускаєте на смартфоні додаток, який визначає, чи дозволено біля вас вирубку дерев. Якщо так, лишається через той же додаток сплатити державне мито — й можна йти за ялинкою. Державний дозвіл уже маєте, за кілька хвилин і без жодних паперів.

Так само можна вирішити більшість інших пов'язаних із державою справ. Оновити водійські права? Не питання, заповніть онлайн-заявку. Зареєструвати новонароджену дитину? Кілька кліків. Проголосувати? 3 хв. Понад дві тисячі правочинів у всіх сферах життя від медицини до освіти можна здійснювати без візитів до державних структур, без годин очікування й заповнення стосу бланків. Є три винятки: продаж нерухомості, реєстрація шлюбу та розлучення.

А 1991-го в Естонії лише в половині осель був телефонний зв'язок.

Тоомас Хенрдік Ільвес народився 1953 року у Швеції в сім'ї втікачів з Естонської Радянської Соціалістичної Республіки. Виріс у США, кар'єру почав у німецькому Мюнхені. З розпадом СРСР повернувся на батьківщину.

Розумів, щоб динамічно розвиватися, Естонія має здійснити технологічний стрибок. Для країни у 1,3 млн людей це означає, що більшість має пустити IT-технології у своє життя.

1996-го Ільвес із міністром освіти Естонії пропонують проект "стрибок тигра". Вже наступного року 97% шкіл отримують комп'ютери, інтернет-підключення й навіть веб-сторінки.

Далі пішли масові безкоштовні курси з користування інтернетом, урядові засідання з комп'ютерами замість паперів, безкоштовні точки доступу до wi-fi, зокрема в селах. 2005-го Естонія перша в світі запровадила онлайн-голосування на виборах. Зараз третина громадян роблять це через інтернет.

Цифрова інфраструктура забезпечила швидше зростання економіки, перетворила Таллінн на місто з найбільшою кількістю стартапів (новостворена компанія, що будує бізнес на основі іновацій. Тільки почала виходити на ринок і володіє обмеженими ресурсами. — ГПУ) на душу населення в Європі. Однак сотні делегацій з усього світу приїжджають у маленьку балтійську країну не за цим.

Проклавши по всій ­країні інтернет-кабелі й зробивши комп'ютер доступним для кожного, естонська держава не зупинилася — і почала оцифровувати саму себе. Купу інформації, яку уряд, муніципалітети й різні служби отримують від населення, поєднано в одну систему. Це спрощує життя.

— Недавно мені треба було отримати нове водійське посвідчення, — каже IT-аналітик Ліннар Віік. — А перед тим я якраз робив новий знімок для паспорту. Система його зберегла, врахувала й автоматично запитала: чи можна використати цю фотографію для водійського посвідчення? Це різні міністерства — внутрішніх справ і транспорту. А дані спільні.

Те саме було і з медичною довідкою. Недавно Віік проходив обстеження в лікаря, й система поцікавилася: чи можна використовувати наявні дані недавнього медобстеження? Чи, може, він бажає пройти нове?

Водійське посвідчення Ліннар Віік отримав поштою.

Крім зручності та збережених нервових клітин, "цифрова держава", яку називають e-Estonia, пропонує конкретну вигоду — економію грошей. Лише запровадження цифрового підпису дозволило зберегти естонській економіці 2% ВВП.

Але навіть не це є головним досягненням e-Estonia. Воно лежить у трансформації держави як такої.

Що таке держава? Що її символізує?

У X ст. це сукупність церемоній, дорогоцінностей, війська і авторитарного лідера, який встановлює вигідні для себе правила. У XX ст. — закони, військо, інституції, які ззовні виражаються у стоси паперів і сотні чиновницьких кабінетів. У сьогоднішній Естонії це ID-картка з чіпом, яка дає доступ до державної системи з будь-якої точки планети. Не лише громадянам, а й чиновникам або законотворцям. Президент Естонії Керсті Кальюлайд може підписувати документи на своєму планшеті, знаходячись за тисячі кілометрів від своєї канцелярії — і вона це робить. А закони, реєстри громадян, їхніх зобов'язань, їхнього майна тепер не припадають пилом у тьмяно освітлених приміщеннях — а займають кілька терабайтів даних. Які існують не в одній копії і не лише в Естонії.

І як тепер захопити цю державу? Танками? "Зеленими чоловічками" й "відпускниками"?

Якщо територію Естонії на певний час окупують, уся юридична структура держави зберігатиметься в надійному цифровому сховищі. І після звільнення земель автоматично відновиться. Уряд у вигнанні продовжить функціонувати, хоч і з обмеженнями. Нотаріуси завірятимуть документи, а суди й далі виноситимуть рішення. І, хоч Естонія тимчасово опиниться без території, її рішення матимуть юридичну силу.

Зараз ви читаєте новину «Естонія перша в світі запровадила голосування на виборах через інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути