вівторок, 23 липня 2019 06:20

Для українців зараз менш очевидно, хто ми є і навіщо

До 2013 року російська пропаганда твердила, що РФ краща, ніж Європа й Україна. Тому маємо вливатися в неї знову.

Після Майдану й початку війни роспропаганда змінилася. Українців називали націоналістами й нелюдами. Усіх, хто любить Росію, закликали бігти подалі від Києва. Це спрацювало, але в менших масштабах, ніж думали в Москві. З 2017-го Україну стали називати недодержавою, нездатною ні на що. Петра Порошенка — головним ворог України. Пророкували новий Майдан. Це також частково спрацювало.

Зараз російська пропаганда твердить: Україна — невідомо-що. Розмита територія без ідентичності. Проект без обличчя. Хаос. Це поволі працює. Для українців нині менш очевидно, хто ми є і навіщо.

Перед Володимиром Зеленським стоїть величезна проблема. Бо хоч українці завжди самі-по-собі і чхати хотіли на президентів, багато все ж обережно поглядає туди, нагору. Мовляв, покажи, як треба.

Те, що Зеленський хоче винести питання ідентичності "за дужки", демонструє його наївність. Підіграє російській пропаганді. Якщо хоче хоч трохи побути президентом, потрібно, щоб Україна мала обличчя.

За часів Порошенка все було просто: Україна — не Росія, РФ — ворог, Україна — форпост Європи. Армія, мова і віра були, можливо, помилковим звуженням ідентичності, але давали чіткість обличчя. Зеленському треба не заперечувати відповідь Порошенка, а розширювати. Лише на негативному повідомленні ідентичності не побудуєш. Але щойно він прибере з рівняння, що Україна — не Росія, і що Росія — ворог, отримає громадянський спротив.

Зараз ви читаєте новину «Для українців зараз менш очевидно, хто ми є і навіщо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути