четвер, 14 червня 2007 19:33

ЦВК покликана завалити вибори

Нинішній принцип формування Центральної виборчої комісії  не міг закінчитися нічим іншим, як конфліктом. Коаліція отримала вісім місць для своїх представників і посаду секретаря комісії, а опозиція — сім і її голову. Крім того, не обійшлося і без "кумівства": секретарем комісії від коаліції стала рідна сестра заступника міністра Кабінету міністрів Олени Лукаш, а членом від опозиції — рідна донька нардепа п"ятого скликання від БЮТу Віктора Швеця.

Прірва дедалі більше розділяє віртуальну політику від реальних потреб громадян. Уже комічними виглядають намагання головного соціаліста та спікера Верховної Ради 5-го скликання Олександра Мороза якомога довше протриматися у своєму кріслі. До того ж, віднедавна нудьгуючий голова парламенту змушений був перевести політичну боротьбу з президентом у рифмотворчу площину. Обмін шпильками у вигляді "дембельських" жартів Ющенка та віршів про "салаг" в авторстві Мороза декого потішив.

Проте головне питання, що лежить в основі багатомісячної політичної кризи, — коли відбудуться вибори — так і залишається відкритим. Попри те, що Партія регіонів вже фактично розпочала  виборчу кампанію, коаліція не полишає надії якщо не скасувати вибори, то максимально відтягти їх у часі. Це потрібно Вікторові Януковичу для того, аби скористатися з ефекту роздачі соціальних благ у вигляді підвищених пенсій і зарплат.

Не обійшлося і без "кумівства"

Тому основним зручним інструментом зриву виборчої кампанії і стала ЦВК. Мороз та Янукович прекрасно розуміють, що, попри виділене урядове фінансування дострокових виборів, без відповідного рішення комісії провести їх буде неможливо. Небезпечним виглядає намір коаліції добитися перерозподілу закріплених за кожним із 14 членів ЦВК областей. Голова комісії Володимир Шаповал здійснив відповідний розподіл згідно зі своїми повноваженнями. Але коаліція хоче мати вплив на проблемні для неї центральні та західні області, отож воліє нинішній розклад змінити. Зараз саме ситуація в ЦВК є тим фактором, що поглиблює та продовжує й без того тривалу кризу.

Зараз ви читаєте новину «ЦВК покликана завалити вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути