середа, 28 жовтня 2009 18:02

Чи справді всі українці рівні та вільні

Президентська кампанія в Україні розпочалася зі скандалів, звинувачень, підвозу провінційного люду до столиці і навіть смерті на партійному з"їзді. У цьому марафонському забігу майже без обговорення залишився факт порушення права громадян брати участь у президентських перегонах у ролі кандидатів. Депутати проголосували зміни до закону про вибори глави держави, зокрема про обов"язкову грошову заставу 2,5 млн грн. Хоча норму статті 24 Конституції про рівні права і свободи людини ніхто не скасовував. Автори законодавчої зміни пояснюють, що така норма дозволяє позбутися технічних кандидатів у виборній кампанії.

Першим відмовився сплачувати грошову заставу полтавський козацький полковник Леонід Куліченко. Він лише приніс у ЦВК документи для реєстрації кандидатом у президенти. Можна спрогнозувати, що комісія відмовить Куліченкові, а той звернеться до суду. Але чим таке протистояння скінчиться?

У Сполучених Штатах грошової застави для кандидатів у президенти немає. Претенденти на Білий дім створюють виборчі фонди, які наповнюють внесками прихильники. І саме за обсягом коштів фонду кандидата можна припускати перед виборами, який буде результат голосування.

Право балотуватися отримала невелика купка людей

У Франції, Великій Британії чи Росії законодавчо закріплені грошові застави. Але їхній розмір істотно відрізняються від українського — прожитковий мінімум, або певний відсоток від річного доходу кандидата. Так, грошова застава у Великій Британії для виборів у парламент становить 500 фунтів стерлінгів — 6560 грн. У Франції її повертають усім кандидатам, за яких проголосували понад 5% виборців. В Україні — лише учасникам другого туру, решта осідає у держбюджеті. У Російській Федерації для того, щоб обиратися в Держдуми, кандидат або збирає певну кількість підписів, або платить грошову заставу розміром 15 відсотків свого річного доходу. В президенти можна висувати свою кандидатуру взагалі без грошей.

А що у нас? Право балотуватися в президенти отримала лише невелика купка людей. Залишається тільки здогадуватися, із яких джерел вони беруть гроші для застави. Якщо зважити на доходи середньостатистичного українця, щоби наскладати необхідну суму кандидатові з провінції, де низька заробітна платня та через хату безробіття, потрібно працювати день і ніч й нічого не їсти впродовж десятка років. Страйкувати, бойкотувати вибори, голосувати проти всіх? Можливо, але це вдарить по персоналіям, але не по системі. Залишається звернутися до Конституційного Суду.

Зараз ви читаєте новину «Чи справді всі українці рівні та вільні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути