понеділок, 22 грудня 2008 18:15

"Частина "нашоукраїнців" знайшли нову господиню"

  Дмитро Видрін: ”Нинішня коаліція протримається не більше місяця, бо насправді не має стійкої більшості голосів у парламенті”
Дмитро Видрін: ”Нинішня коаліція протримається не більше місяця, бо насправді не має стійкої більшості голосів у парламенті”

Цього тижня має відбутися другий етап з"їзду партії "Народний союз "Наша Україна". Останнім часом у ній вирують пристрасті й  внутрішні суперечки, останні з яких розгорілися довкола питання формування коаліції з БЮТ. Директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, 57 років, вважає, що президент Віктор Ющенко може добитися виключення бунтівних "нашоукраїнців" із партії й позбавлення їх депутатських мандатів.

Чому частина депутатів-"нашоукраїнців" пішли проти президента Віктора Ющенка, підписавши коаліційну угоду?

— Бо знайшли нову господиню — Юлію Тимошенко. Серед українських політиків це досить розповсюджене явище: вони орієнтуються на багатшого, сильнішого. Очевидно, ці депутати вважають, що Віктор Ющенко втратив міць і перестав бути Джедаєм (персонаж  фільму "Зоряні війни", наділений могутньою силою. — "ГПУ"). Тому перекинулися до іншої феодалки і служитимуть їй доти, доки вона теж не втратить силу.

Глава держави заявив, що розкольників потрібно виключати з "Нашої України" й позбавляти депутатських мандатів. Чи можливо це?

— Юридично неможливо. Але в Україні право не працює. Якщо президент домовиться у "слухняних" судах, то питання буде вирішено на його користь.

Як оцінюєте заяву Романа Зварича, який забажав добровільно вийти з партії?

— Захотів, то хай виходить. Тільки заодно варто було б і депутатський мандат покласти.

Чи може на з"їзді НСНУ цього тижня статися розкол чи скандал?

— Буде багато і скандалів, і розколів. Партія подрібниться на маленькі й слабкі осередки впливу.

То чи доживе "Наша Україна" до президентських виборів?

— Доживе. Питання — у якому стані. У ній буде одна велика група, що орієнтуватиметься на Віктора Ющенка, і багато дрібних угруповань.

Партія подрібниться на маленькі й слабкі осередки впливу

А чи запрацює коаліція?

— Там працювати нічому. Бо це як будильник із зіпсованим механізмом. Можна його трясти, підкидати, бити молотком — він усе одно не зацокає. Треба замінити механізм.

Нинішня коаліція — це порожня оболонка. Вона протримається не більше місяця, бо насправді не має стійкої більшості голосів у парламенті.

То все йтиме до дострокових виборів?

— Іншого виходу немає. У цьому парламенті не може бути створено будь-якої ефективної коаліції. Позачергові вибори неминучі, вони відбудуться десь у березні-квітні 2009 року. Але якби пройшли 7 грудня, то зараз країна мала б може й не на сто відсотків ефективний, але цілком дієздатний новий парламент.

Чи зможе в такому разі Верховна Рада змінити виборче законодавство — хоча б увести відкриті партійні списки?

— Парламентарії ніколи цього не зроблять. А позапарламентська опозиція в нас слабка. Тому тільки суспільство зможе натиснути на них і примусити до цього. Зараз у країні починаються протести під гаслом "Дістали!". Треба всім їх активно підтримувати. Депутати мають почути, що виборці вимагають переформатування парламенту. А це можливе лише через зміну законодавства.

Зараз ви читаєте новину «"Частина "нашоукраїнців" знайшли нову господиню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути