пʼятниця, 24 травня 2019 07:10

Безболісно переживемо без траншу МВФ до кінця осені

21 травня в Україну прибула місія Міжнародного валютного фонду. За два тижні роботи вирішить, чи отримає Київ $1,3 млрд наприкінці весни — на початку літа. Одночасно в Україні працюватимуть представники Євросоюзу. Вирішуватимуть, чи надавати нам 500 млн євро допомоги. Ключова умова — продовження співпраці з МВФ.

Місія оцінить реформи, що вимагав Фонд. Серед них — запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Конституційний суд скасував її 26 лютого. Також ідеться про реформу банківського сектора, зменшення дефіциту держбюджету й ринкові ціни на газ для населення.

18 грудня торік Україна ухвалила нову програму співпраці з МВФ й отримала $1,4 млрд першого траншу. Усього передбачає майже $4 млрд допомоги до весни 2020-го.

— Не отримаємо траншу МВФ, бо не виконали важливі зобов'язання. Головне — впровадження кримінального покарання за незаконне збагачення, — каже інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років.

— МВФ також хоче пере­чекати, краще зрозуміти нашого нового президента, його позицію щодо повернення Приват­банку олігарху Ігореві Коломойському.

Сумніваюся, що навіть під тиском Міжнародного валютного фонду наші парламентарі проголосують за те, чого від них вимагають. Вони зайняті своїми проблемами.

Зможемо безболісно пережити відтермінування траншу до кінця осені. Проте це короткострокова перспектива. Важливо, щоб парламент виконав "домашню роботу" й запровадив реформи, що вимагає МВФ. Наша економічна стабільність залежить від співпраці з ним.

— Фонду потрібні повноцінні підписанти угоди, — говорить економіст Андрій Новак, 46 років. — Це президент, прем'єр-міністр, голова НБУ та міністр фінансів. Кабмін пішов у відставку. Міжнародний валютний фонд чекатиме, коли пройдуть вибори до парламенту й сформують новий уряд. І тоді вже буде готовий повноцінно співпрацювати з Україною і надати нам транш.

Відтермінування — не катастрофа. Маємо понад 20 мільярдів доларів золотовалютних резервів Нацбанку. Кілька місяців не грають ролі. Але підтримка МВФ важлива. Цього й наступного року маємо максимальні виплати по зовнішньому боргу (становитимуть $17 млрд за підрахунками Національного банку. — ГПУ). Самостійно з ними не впораємося, доведеться оголошувати дефолт.

Зараз ви читаєте новину «Безболісно переживемо без траншу МВФ до кінця осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути