середа, 04 серпня 2010 06:32

"Японці підштовхують укласти вигідні для себе контракти"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Уряд Японії з"ясував, як Україна розпорядилася коштами, отриманими торік із продажу квот із викиду парникових газів за Кіотським протоколом. 300 млн євро досі перебувають на рахунку Держскарбниці.

— Гроші не витрачені, бо Національне агентство екологічних інвестицій ще не закінчило тендер на найкращі проекти. Пропозиції і державних, і комунальних, і неурядових організацій його не влаштовують, — каже 50-річний Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації. — Тому японці й активізувалися. Вони перевіряли, де кошти, бо хочуть повернути більшість цих грошей у свою економіку. Адже японці тепер лідирують на ринку енергозберігальних технологій, і тому готові продавати їх в Україну.

300 мільйонів євро — немала реінвестиція. Японці підштовхують нас укласти вигідні для себе контракти. Відмовитися від них український уряд не зможе, бо держава тоді потрапить у чорний список порушників Кіотського протоколу, співпраця припиниться, а гроші доведеться повернути.

Україна фактично отримала гроші за чисте повітря. Скорочення викидів вуглецю в нас відбулося за рахунок закриття багатьох підприємств-забруднювачів після 1990 року. Ми просто конвертували умовних декілька мільярдів тонн вуглецю у чималі кошти. Якби їх вкласти в модернізацію вітчизняних підприємств, в енергозберігальні технології, викид парникових газів можна зменшити ще більше. А це — додаткові квоти, на які завжди знайдеться покупець. Та ж Японія. Тому їхній уряд так пильно і контролює кошти, зібрані зі своїх платників податків. Пустити їх наліво не дозволять.

Зараз ви читаєте новину «"Японці підштовхують укласти вигідні для себе контракти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути