субота, 09 квітня 2022 13:05
Сергій Чирков
Сергій Чирков
Письменник

Московія має стати чумною зоною

Вона має бути завширшки з Дніпро, щоб не кожна птиця долітала до середини. Заввишки – з Китайську стіну, обкопану глибоченним ровом з гарячою смолою. Або придумайте іншу. Головне – надійну, нездоланну.

Нині складно сказати, що буде з Московією після війни. Роззброять її, вимінявши ядерну зброю на хліб насущний, і залишать на відкуп історії. Денацифікують, як зробили з гітлерівською Німеччиною, і повернуть у світове лоно. Україна ж вибору не має. Північний сусід повинен стати для нас чумною зоною.

У ХІV, ХVII–ХVIII та й пізніших століттях зачумлені місця люди заради власного порятунку оточували "міцними заставами", інфіковане населення ізолювали, контакти зводили до критичного мінімуму. Навіть "листи із заповітрених місць приймали через вогонь і двічі або тричі переписували на новий папір". Тих же, "хто таємно прокрадався із забрудненого місця повз застави і караули", "вішали без пощади" на поставлених по периметру шибеницях. Чумна паличка не мала виходити зі своєї зони.

Нинішня Московія кишить заразою не менш небезпечною. А для українців – смертельною. Волею обставин саме наші пращури витягли тамтешню чудь із боліт, дали грамоту, хрестили, показали, за якими лісами стоїть Європа. Хрещеники ж, убравшись у пір'я, заходилися привласнювати чужий, але престижний родовід, мову, славу, заявили права на землю під нашими ногами. І зрештою оголосили українців історичною химерою, відгалуженням Московії.

Нас убивають не заради їжі і питва. Не заради державної безпеки. Українцям винесли вирок як свідкам історичного злодійства. Бо не зреклися коренів, не захотіли розчинитись у твані московитів. Мова – основна ознака, за якою нас прирекли на смерть. Ми маємо або забути, ким є насправді, або вмерти. Століттями вживлювали в суспільний організм волелюбного народу чумні палички. І довівши концентрацію зарази до пандемічного рівня, прийшли вбивати тих, хто зберіг національне здоров'я.

На щастя, війна дала зворотний ефект – зіграла роль антидота. Проте говорити, буцімто хвороба не повернеться, зарано. Надто глибоко проникла чума "русского мира" в масову українську свідомість. Надто потужним є чумне осереддя, розкочегарене незліченними мільярдами нафтових і газових доларів.

Уже нині густішають розмови про безневинність "хороших" росіян. Із наростанням внутрішніх негод охочих "прокрастися із забрудненого місця" повз "застави і караули" побільшає. Ми маємо бути готовими і пам'ятати: у хороших московитах теж сидить чумна паличка.

Нема чого робити в Україні й Московському патріархату, партіям із сумнівною орієнтацією, російським і російськомовним ЗМІ – вони несуть найбільшу заразу. Сфери виховання й освіти мають стати категорично українськомовними. Кіно й усі види сценічного мистецтва – також. Російська література далеко не найпотужніша у світі, тож її місце – у загальній черзі, а читати її належить через переписування "двічі або й тричі на новий папір", тобто у перекладах. Жодна книжка не має проникати "із заповітрених місць". Українські міста мають обірвати побратимські зв'язки, а з наших вулиць і площ – піти усі без винятку пам'ятники й імена російських діячів.

Усе, що нагадує одвічного ворога, державним рішенням слід вилучити зі сфери народного буття. Право на таке рішення дають багатовіковий гніт і нищення московитами української мови і культури, численні виселення з рідних земель, голодоморні геноциди, що забрали мільйони життів, і зрештою, війна на винищення українців, розв'язана нинішнім фашистським режимом.

Заради майбутніх поколінь ми навіть зобов'язані огородити Московію непроникною стіною та оголосити її для себе чумною зоною.

Щонайменше – на найближчі пів століття.

Зараз ви читаєте новину «Московія має стати чумною зоною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути