середа, 11 січня 2017 14:09

Президент має заборонити неправильне написання імен - мовознавець

Президент має заборонити неправильне написання імен - мовознавець

Український філолог Олександр Пономарів вважає, що написання українських імен слід законодавчо закріпити.

Про це він розповів у інтерв'ю Главкому.

"Був словник Лариси Скрипник і Ніни Дзятківської, "Словник власних імен людей". Там була українська сторінка, російська сторінка. Пояснювалося, як відтворювати російські імена та прізвища українською. Якщо російською "Филипп", то українською – "Пилип". Усе було зрозуміло. Були, приміром, тільки Ганна, Євген, а не Анни і Євгенії, як зараз. У загсах тоді сиділи розумні люди, які керувалися цим словником. А тепер сидять безграмотні, які потурають усім примхам батьків. Я вам можу навести ще більший список спотворень. Ось була у мене студентка, вона зараз на п'ятому курсі, Подлєсная. Я питаю, що це за жах? А вона мені:"Я до того, як отримати паспорт, була Подлесная. А вони взяли відтворили український варіант російською і написали "Подлєсная"". І таких прикладів маса", - каже Пономарів.

Професор стверджує, що в усіх слов'янських мовах християнські імена мають різну фонетичну оболонку. Раніша вона була лише українською. Зараз батьки записують своїх дітей, як хочуть. Олександр Пономарів вважає, що цією справою повинна зайнятися влада.

"У кожної мови є своя форма імен, які має бути закріплено офіційно в документі. Чомусь за радянських часів таких проблем не було. Всі були Ганни, Христини, Євгени, Михайли, Катерини. А тепер можуть "Єкатєріна" написати або ще щось", - розповідає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У торговельному центрі "Караван" принципово не обслуговують клієнтів українською.

Олександр Пономарів вважає, що сучасна влада нічого не робить для підвищення престижу мови. І тому українці байдуже ставляться до своєї мови і не виконують мовні закони.

Людині, яка хоче вивчити українську мову, потрібно знайти товариство, в якому можна буде говорити українською.Про це в ефірі Громадського радіо розповів доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.На його думку, людина, яка відмовляється говорити українською, часто просто лінується її вчити.
Зараз ви читаєте новину «Президент має заборонити неправильне написання імен - мовознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути