понеділок, 16 лютого 2015 17:55

Де в інтернеті й офлайн можна повчити українську мову

Виявляється, українська мова має офіційний сайт. Ні, це не сайт Національної академії наук і не онлайн-представництво якогось академічного словника. Просто так себе назвав один сайт. Крім поважної назви й не настільки поважного дизайну, сайт мене зацікавив тим, що на чільному місці в ньому висить зразок анкети для відмови від мобілізації. Дізнався я про нього зі статті на сайті "Экономические известия". Хм, думаю, ще й ЗМІ, який у новинах надає місце політику Медведчуку, їх піарить.

Знайшовши "офіційний сайт української мови" в соцмережах, натрапляю на ролик часів Майдану зі… зневажливим відносно Майдану роликом. На відеосховище YouTube він залитий із каналу "Українська мова". Там я насторожився ще більше: деякі відео каналу підписані з помилками. "Навіть японець сміг вивчити українську" або "першій студійний запис" (про "Ще не вмерла"). 

"Добридень. Бланк відмови від мобілізації оприлюднюєте суто з причини, що це зараз на слуху? […] Я поскаржився в ФБ 1 раз, вибравши варіант, що допис "пропагує насильство або завдання шкоди людині чи тварині", бо саме це все вчиняє заклик миритися з агресією. Дайте, будь ласка мені відповідь на запитання, поставлене в першому реченні, щоб я знав, чи повідомляти про вас іншим людям і як"? - починаю спілкування.

Воно було не дуже люб'язним:

 
 
Подібні запитання ставили й інші користувачі мережі Facebook. Зізнаються, що відповідей не отримали.

Бачу, що фейсбук і ВК їхній ведеться з 2011 року. Малоймовірно, що аж так віддавна підгодовували аудиторію, щоб потім у потрібний момент впарювати щось своє. Ймовірніше, що сайт викупили або просто проплатили потрібний допис. А скоріш за все - його власники самі вирішили, що таке зараз на слуху, отже додасть їм популярності. Або ж сповідують пацифізм, що теж не заборонене.

Словом, я не вважаю творців сайту "прихованими агентами кремля" і передумав блокувати його профіль. Можливо, комусь він таки стане в пригоді. Я звернув на ресурс увагу, а кожен, хто прочитав, хай із ним поводиться в міру власної небайдужості.

Принагідно згадаю кілька альтернативних сайтів, які заохочують і допомагають краще освоїти українську мову.

З нових, мабуть, найпомітніші - "Чиста мова" та "Мова ДНК нації".

Є також спільнота, де навчають української мови російською - "Мова для чайников", якою не можу натішитись. Доступна за адресою: fb.com/UkrainianForRussians.

Є уроки й поза інтернетом. "Безкоштовні курси української мови" започатковані вже в 17 містах. У самому лише Києві паралельно діють 16 його груп.

Зараз ви читаєте новину «Де в інтернеті й офлайн можна повчити українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути