четвер, 12 лютого 2015 13:25

Спілка письменників забрала приміщення в Безкоштовних курсів української мови

"200 грн - ціна безкоштовного навчання української мови у калькуляції Спілки письменників України. Саме стільки ми заплатили за лютий за оренду приміщення у Спілці. А далі нас "культурно" попросили забратися", - пише розпорядниця програми "Безкоштовні курси української мови" Анастасія Розлуцька.

Нове керівництво Спілки письменників України не захотіло продовжувати угоду, за якою в її приміщенні волонтерський проект проводив навчання української для всіх охочих.

"Безкоштовні курси української мови" почали діяти 2013 року. Відтоді уроками охоплено 17 міст, переважно сходу країни. Щоправда, в Донецьку, Луганську та Севастополі начання вимушено призупинене. В Києві діє 16 груп слухачів. В решті міст - по 2-3 групи. Віднедавна навчання відбуваються й у Львові - для переселенців.

 

Про ситуацію для сайту Gazeta.ua розповів засновник проекту, колишній Народний депутат Олесь Доній:

"У нас волонтерський проект. Наші викладачі працюють безкоштовно. В різних містах нам безкоштовно надають приміщення різні організаці. В тому числі в Києві надавала безкоштовна приміщення Спілка письменників. Тепер прийшов новий голова СПУ і почав вимагати гроші за оренду. Найсмішніше, що СПУ знаходиться на бюджетному фінансуванні від держави. І якщо вони не зацікавлені у поширенні української мови, то в мене як у громадянина питання: а нащо цю організацію утримувати з бюджету платників податків? Ми звідти йдемо, бо в мене нема можливості платити за всі групи оренду плату. Максимум, що я оплачую, це поїздки митців та діячів освіти по наших курсах та семінари по навчанню для наших викладачів. І так це не маленька сума. Тож ми з'іжджаємо. Та вже Михайлівський собор погодився надати своє приміщення. На кожного жлоба можна знайти ідеаліста, який підставить плече під добру справу:)", - поділився оптимізмом Доній. Він також є головою Всеукраїнського комітету захисту української мови.

Трохи розлогіше про це Доній висловився пізніше в соцмережі:

"Чи зобов'язана Спілка письменників України надавати нам своє приміщення для навчання української мови? Звісно, ні. Чи зобов'язана Спілка письменників України надавати нам своє приміщення для навчання української мови безкоштовно? Звісно, ні, не зобов'язана надавати безкоштовно. Як не зобов'язані видавництво "Смолоскип", байкер-клуб, Федерація профспілок, НРУ та інші організації, які надавали та надають нам безкоштовно свої приміщення. Ось тільки інші організації усвідомлюють необхідність розвитку української мови, а нове керівництво СПУ - ні, не усвідомлює. Хоча, здавалося б для українських письменників , мова - це питання їхнього "життя і смерті". Не буде тих, хто володітиме українською мовою - не буде читачів книжок, не буде читачів книжок - хто ж купуватиме продукцію письменників? Але для нового ЖЛОБСЬКОГО керівництва СПУ такі логічні ланцюжки надто важкі для осмислення. Бо ЖЛОБ на те і ЖЛОБ, щоб мало думати. Тоді в мене виникає питання: а нащо тоді нам всім утримувати за власний кошт таку Спілку письменників? Адже Спілка Письменників України утримується з державного бюджету України. Тобто, за рахунок платників податків, за рахунок всіх українських громадян. Тож чому з пенсії моєї мами мають вираховувати гроші на утримання ЖЛОБА – голови СПУ Михайла Сидоржевського? Маю право я поставити таке питання? Маю право. І ставлю. Бо я не розумію, для чого з кишень платників податків утримувати структуру, яка пропагує жлобство, і на практиці зневажає українську мову. Новий голова СПУ спочатку почав вимагати гроші за оренду. Нехай невеликі, але гроші. А потім СПУ під керівництвом цього жлоба взагалі вирішила, що "Безкоштовні курси української мови" для них - непрофільний проект, і нам слід забиратися геть.

Згаданий голова Спілки письменників Михайло Сидоржевський по телефону не прокоментував ситуацію, пославшись на брак часу станом на час дзвінка.

Попередній перебіг переговорів за приміщення описала координаторка курсів: 

"Після прийняття в антиконституційний спосіб, чужими картками ганебного мовного закону Колесніченка-Ківалова, я написав досить велику статтю, де закликав створювати по всій Україні безкоштовні курси української мови, - розповідає опікун проекту Олесь Доній. - Зрештою, ми створили цілу систему наших "Безкоштовних курсів української мови". Нещодавно ми відкрили наші "Безкоштовні курси української мови" у звільнених від російських терористів містах - Слов'янську і Краматорську. Ми безкоштовно вчимо всіх, хто бажає вивчити українську. Для підкреслення ідеології нашого проекту я тоді ж написав і гасло, яке ми і по цей день використовуємо: "Навчи друга розмовляти українською!". Тобто, до всіх, хто хоче вивчити українську, ми ставимося як до друзів. В наш проект залучено безліч класних ідейних людей. Наші волонтери-викладачі безкоштовно викладають на курсах. Митці, освітяни та громадські діячі безкоштовно на них виступають. Різні організації безкоштовно надають приміщення".

"Це ганебно! Якщо Спілка письменників виганяє зі свого приміщення безкоштовні курси української мови - то хіба це спілка українських письменників? Ні, це щось несусвітнє, з яким я не можу мати нічого спільного! Офіційно заявляю про призупинення свого членства в НСПУ!", - повідомив головний редактор київського видавництва "Фонтан казок" Іван Андрусяк.

 
 
Зараз ви читаєте новину «Спілка письменників забрала приміщення в Безкоштовних курсів української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути