пʼятниця, 05 березня 2021 11:10

Чи є різниця між словами "стосунки" і "відносини"

Чи є різниця між словами "стосунки" і "відносини"
В українські мові є слова, якими називають різні види стосунків. Фото: pexels.com

Філологиня Юлія Мороз пояснила, як правильно вживати слова "відносини", "взаємини", "стосунки", "зносини".

"Відносини — вживають щодо людей, суспільства, колективу. Вони можуть бути аграрні, вартісні, васальні, виробничі, господарські, громадські, дипломатичні, договірні, економічні, естетичні, земельні, кредитні, майнові, матріархальні, міждержавні, міжнародні, міжнаціональні, моральні, патріархальні, політичні, правові, промислові, ринкові, родинні, сімейні, суспільні, суспільно-виробничі, суспільно-економічні, товарні, товарно-грошові, торговельні", - написала вона у Facebook.

Слово "зносини" вживають рідко. Його використовують щодо стосунків між країнами. Мовознавці радять все одно використовувати слово "відносини".

"Словники пояснюють це слово як взаємні стосунки, спілкування і - розмовне - зв'язок між людьми на відстані за допомогою певних засобів", - вказала філологиня.

"Взаєминами" називають контакти та зв'язки між людьми. Це слово вживають тільки в множині. Його використовують у виразах "особисті взаємини", "родинні взаємини", "взаємини між чоловіком і жінкою", "взаємини між дітьми", "добросусідські взаємини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильніше казати "велике спасибі" чи "велике дякую"

"Стосунки" - це особисті зв'язки між людьми.

"Рідше це слово використовують на позначення зв'язків між абстрактними поняттями, між державами, між різними організаціями: міждержавні стосунки, позастатутні стосунки в армії, стосунки з дружиною, стосунки з людьми, стосунки сина з батьком, з'ясування стосунків", - пояснила Мороз.

Зібрали вислови, які в українській мові часто вживають з помилками. Їх можна заміняти правильними і вишуканішими. Приклади опублікували на сайті skarbnuchka-10.jimdofree.com.

Зараз ви читаєте новину «Чи є різниця між словами "стосунки" і "відносини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути