четвер, 29 жовтня 2009 18:11

Жителі Потоків захопили сільраду

Автор: фото: Лариса КОЖУШКО
  Мешканці села Потоки Катеринопільського району зібралися біля сільської ради 24 жовтня. Чекали голову села Галину Карпенко. Жінка так і не з’явилася
Мешканці села Потоки Катеринопільського району зібралися біля сільської ради 24 жовтня. Чекали голову села Галину Карпенко. Жінка так і не з’явилася

Iз минулої суботи жителі села Потоки Катеринопільського району ночують у приміщенні сільської ради. Добиваються повного оформлення документів на продаж майнових паїв місцевому сільгосптовариству ім. Шевченка. 10 із 15 депутатів сільради висловили недовіру голові села 56-річній Галині Карпенко.

— Рік у рік товариство справно виплачувало людям гроші за використані майнові паї, — розповідає Галина Янталець, 59 років, головний бухгалтер сільгосптовариства ім. Шевченка. — Власники вирішили продати майно товариству. Напевне, це не входило у плани сільського голови. Як тільки дійшло до завірення відповідних документів сільською радою, справа з оформленням договору купівлі-продажу зайшла в тупик. Галина Іванівна навмисне зволікає.

Близько 30% майнових паїв у Потоках передані жителю Кіровоградської області Поташову. В селі його називають "людиною з грішми". Решту колективного майна потоківчани категорично не бажають віддавати чужому.

— Я понад 20 років керую місцевим сільгосппідприємством, — каже директор СТОВ ім. Шевченка 61-річний Микола Масляний. — Ми зберегли ферми, сільськогосподарську техніку. Сіємо й жнивуємо. Регулярно сплачуємо податки. Не маємо заборгованості по зарплаті. Чому не продати майнові паї до свого сільгосптовариства? Вісім років працюю з сільським головою. Вісім років не можу дійти з нею згоди. Якщо забрати у нас кращу техніку, то завтра не матимемо чим обробляти землю.

24 жовтня селяни з представниками районної та місцевої влади мали зібратися і вирішити питання про видачу документів на землю. Люди прийшли, а голова — не з"явилася. Кажуть, із сільради зникла печатка.

— Карпенко втекла, — каже Надія Горшкова, 56 років. — А ми кілька діб тут ночуємо по черзі. Сидітимемо доти, поки наші права не будуть захищені.

— 2006 року попросила Галину Іванівну показати мені мій земельний сертифікат, — говорить 73-річна Варвара Чорна. — Коли його знайшли, то побачила, що моє прізвище стерто. Вписана людина, яка давно померла. Я подала до суду. Він відновив моє право на земельний пай. Але скільки грошей на це пішло! Два кабани тоді здала. А тепер як довідку яку взяти в сільраді — то хоч на очі голові сільради не попадай.

Галину Карпенко звинувачують ще й у привласненні коштів.

Я побачила, що моє прізвище стерто

— То гроші не дасть, які положено, то дров не привезе, — скаржаться люди. — А як за справкою прийдеш — просить за це чи картоплю скопати чи в городі ще щось зробити.

За матір заступається син голови села Віктор Давиденко. Каже, що вона хвора і не може зустрітися з людьми. Карпенко нібито телефонувала комусь із депутатів. Сказала, що перебуває в лікарні. В міліції стверджують, що оперативний черговий телефонував у районні лікарні Катеринополя, Сміли, Звенигородки, Шполи, Тального. Жінка туди не поступала.

У районній раді Катеринополя здивовані поведінкою чиновниці:

— Останній раз спілкувалися з нею увечері в п"ятницю о дев"ятій, — каже голова райради Василь Цьоменко, 49 років. — Домовилися, що наступного дня об одинадцятій ранку зустрінемося в сільській раді й будемо вирішувати питання. На роботу вона не з"явилася. На телефонні дзвінки не відповідає. Не можемо стверджувати, що вона забрала документи і печатку сільради, бо сейф закритий. Обов"язки голови виконуватиме секретар. Потім депутати зберуться і вирішуватимуть: висловлювати голові сільради недовіру чи працювати далі.

Галина Карпенко головує другий термін. До сільради належать два села — Потоки і Кобилянка, де живуть близько 400 осіб. У райраді кажуть, що на минулих виборах місцеві теж приписували Карпенко порушення. Але на другий термін її переобрали.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Потоків захопили сільраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути