четвер, 05 травня 2011 19:07

За два роки відремонтували дах, підвал і під'їзди

 

— Дах так протікав, що на п'ятому поверсі балії стояли. У дворі самі смолу варили й латали дірки, — згадує Майя Лебедєва, 46 років, голова об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Живе у 5-поверхівці на 90 квартир на вул. Горького, 23 у Черкасах.

З 2009 року в будинку роблять капітальний ремонт.

— У підвалі постійно стояла вода. Гроші комунальникам платили, а ніхто нічого не робить. Зібралися будинком і вирішили створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Обрали голову, бухгалтера, електрика й двірника.

Розмовляємо у дворі. Скрізь прибрано, пофарбовано, бордюри побілені, у квітниках скопано. Біля під'їздів — новенькі лавки, під навісами таблички для оголошень.

— 2009 року навесні назбирали 15 тисяч гривень. Кажу на зборах, що можемо дах ремонтувати або водопровідні мережі в підвалі. Вирішили, що дах.

За міською програмою сприяння діяльності ОСББ із бюджету компенсують половину витрат.  Єдина вимога — договір на виконання робіт треба укладати з ліцензованими фірмами.

— Я в інтернеті взнала все про сучасні ремонти, матеріали, ціни й вартість таких робіт, — розказує. — Мені ж люди й довірили таку посаду, бо працюю на кафедрі економіки політеху. Сімом підрядникам замовили кошториси, вибирали найкращого в сенсі ціна-матеріали. Треба було 100 тисяч. Міська рада дала вже восени половину, а ми дозбирували ще додатково з кожної квартири від 60 до 160 гривень, залежно від площі. За три тижні в липні зробили новий дах, а мріяли про це років із 10.

2010-го відремонтували підвал, встановили в усіх п'яти під'їздах 24 пластикові вікна, металеві утеплені двері на кодових замках.

— Як були мережі в комунальній власності, то ніхто не мав діла до їх стану. А як перейшли на баланс об'єднання, то тепловики зразу поставили ультиматум, що треба прочистку зробить. Вона коштує 18 тисяч гривень. Ми знайшли приватну фірму, яка цю роботу зробила за 7 тисяч. От вам і користь від реформи ЖКГ.

Майя Лебедєва у березні їздила в Київ на конференцію щодо енергоощадних технологій. На зборах жителів будинку вирішили збирати гроші на утеплення стін.

— Треба 465 тисяч. Я знайшла фірму в Львові, що утеплює бетолем. Це надсучасний матеріал, значно кращий за пінопласт. Цікавилася в Києві державною програмою енергозбереження, й як під неї вибити гроші. Бачу, що реально. Програма передбачає оплату з держбюджету 80 відсотків затрат. Не можна нехтувати таким моментом. Нам із мерією треба буде лише по 50 тисяч.

Перед утворенням об'єднання в будинку було 14 боржників за компослуги, із боргами понад 5 тисяч гривень. Зараз мають одного боржника.

— Одне одного всі контролюють, — каже Майя Василівна. — Був суботник, то ті, хто не зміг прибирати в дворі, здавали на фарбу, лавочки чи віники. Економимо кожну копійку. Нічого не пропадає. Труби в підвалі замінили, а зі старих зробили огорожу біля будинку. Хочемо встигнути всі ремонти зробити до 2012-го. Доти діятиме міська програма фінансової підтримки ОСББ.

У Черкасах діють 108 ОСББ. Перше створили 2002 року. По області на 1 квітня 2011-го зареєстровано 256 об'єднань. До 2012 року хочуть створити понад 2300. У власність ОСББ передадуть 70% житлового фонду.

Зараз ви читаєте новину «За два роки відремонтували дах, підвал і під'їзди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути